Volkswagen ще плати 1,2 млрд. долара на свои клиенти в САЩ


Volkswagen ще плати 1,2 млрд. долара на свои клиенти в САЩ
Снимка: Getty Images/Guliver

2632

Автопроизводителят Volkswagen е сключил споразумение да плати компенсация за поне 1,2 млрд. долара на собствениците на около 80 хил. дизелови автомобили, засегнати от скандала с манипулираните вредни емисии в САЩ. Това пише Wall Street Journal, като се позовава на документи, подадени в съда късно във вторник.

Германската компания и американските регулатори са се договорили, че Volkswagen ще плати значителна парична компенсация на собствениците на превозни средства и ще купи обратно някои от автомобилите, а други ще ремонтира.

Плащанията може да достигнат 4 млрд. долара, ако регулаторите не одобрят споразумението, вижда се от документите. Предварително изслушване по въпроса е насрочено за 14 февруари.

Volkswagen беше въвлечен в редица съдебни дела в САЩ във връзка с признанието, че в края на 2015 г. е инсталирал софтуер в 11 млн. превозни средства в цял свят, който е позволил манипулиране на тестовете за вредни емисии.

Миналия месец компанията се призна за виновна по обвинения в САЩ, които включваха заговор за измама срещу правителството и потребителите. Компанията заяви, че ще плати наказателна глоба от 4,3 млрд. долара, след като постигна споразумения за общо 17,5 млрд. долара по граждански дела през 2016 г.

Още от Автомобили


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83233
  • GBP
    1
    2.2729
  • JPY
    100
    1.1837
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички