Водеща рафинерия спира да обработва ръчно добито злато


Водеща рафинерия спира да обработва ръчно добито злато
Снимка: iStock/Guliver

6009

Една от най-големите рафинерии за злато в света - швейцарската "Металор", съобщи, че ще работи само със злато от големите промишлени мини, за да намали риска от незаконни операции по веригата за доставки. Това предаде Reuters, цитирана от БНР.

Ръчният добив на злато, т.нар. занаятчийски добив, е добив в по-малки мащаби. Той се засили през последните години, тъй като търсенето на злато нарасна и това повиши цените.

Ръчният добив осигурява препитание на милиони хора, често в най-бедните страни в Южна Америка, Африка и Азия. Този добив обаче често води до изтичане на химикали в скалите, почвата и реките. При него условията на работа могат да са ужасни, а добитото злато често е предмет на контрабанда или се използва за пране на пари.

"Металор" обяви, че ще спре да работи с мини, ползващи занаятчийския добив, както и с компании, които събират или препродават злато от такива мини заради трудността да се установи законността им и произхода на златото.

"Увеличаването на ресурсите с цел да се гарантира спазването на изискванията и трудните условия в минните райони принудиха "Металор" да преосмисли подхода си към занаятчийския добив", съобщи компанията.

"Като резултат от това решение "Металор" ще преустанови дейността си в Колумбия, след като вече обяви, че ще спре бизнес взаимоотношенията си с компаниите, които събират и препродават злато в Перу".

"Металор" произвежда около 500 тона злато на година в рафинериите си в Швейцария, САЩ и Азия.

Още от Пазари


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28285
  • JPY
    100
    1.17284
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички