Вносът от Гърция удари българските производители на кайсии

Вносът от Гърция удари българските производители на кайсии
Източник: Pixabay

Производители на кайсии от региона на Силистра търпят загуби заради вноса на плодове от Гърция и ниските изкупни цени на продукцията им. Въпреки това, стопаните отчитат добра реколта, предава БНТ.

Заради изобилието от плодове това лято и евтиния внос от Гърция, в разгара на кампанията, търговци и прекупвачи свалиха цената за килограм кайсии до 70 стотинки, а на места може да се купи и за 50 стотинки.

"Гърция ни убива. Стока много, обаче няма купувачи. Купуват 50-60 максимума е. 25 за ракия вече. Просто не можем надника да си изкараме", казва производителят Шукри Мемиш.  

И тази година, за да могат да покрият разходите си, в Силистренско разчитат на румънските търговци.

"Идват румънци и направо ни изнудват, връзват ни ръцете. Няма на къде. Няма други купувачи, отиваш, щеш не щеш им даваш на безценица", заявява друг производител на има Гюнай. . 

"Понеже нямаме пазар, ние не можем да си изкараме това, което сме дали досега за тях. Най-малко 10 пръскания имаме до сега, които са на стойност около 2 000 лева", допълва Айнел Али. 

Друг начин за реализация на плодовете е преработвателната индустрия да изкупи част от реколтата, но такова предприятие в региона няма.

Заради ниската цена, тонове кайсии вече гният в масивите. Стопаните са категорични, че ако държавата не се намеси, скоро българският плод ще се превърне в дефицитна стока.

 

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.