Влизаме в чакалнята на еврозоната през април


Влизаме в чакалнята на еврозоната през април
Снимка: iStock

5859

До края на април догодина България се очаква да получи покана за чакалнята на Еврозоната. Това обяви финансовият министър Владислав Горанов, след като участва в заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество.

"Ако всичко се развива както е в нашите глави, до моя рожден ден всичко трябва да е приключило", каза Горанов и даде жокер, че е роден когато е крайният срок за плащане на данък върху дохода на физическите лица – 30 април.

Министърът уточни, че в края на ноември предстои нова среща с Европейската комисия и Европейската централна банка по преговорния процес, предаде БГНЕС.

По-рано днес Европейският орган за застраховане и професионално пенсионно осигуряване (EIOPA) подкрепи България за влизане в Банковия съюз и присъединяване на лева във Валутно-курсовия механизъм II (ERM II), известен като чакалнята за еврото.

Това става ясно от писмо на EIOPA до Европейската комисия, цитирано от в. "Капитал".

EIOPA дава положителна оценка за изпълнението на ангажиментите на България по отношение на небанковия финансов сектор, като все пак се изтъква, че остават "притеснения за степента на устойчивост на българския застрахователен сектор".

Устойчивостта на небанковия сектор е едно от шестте условия, които България през юли 2018 г. се съгласи да изпълни, за да бъде допусната в чакалнята за еврото и банковия съюз.

Въпреки това в последните две години страната има сериозни проблеми в сектор "Застраховане" като например недостиг на премийния приход по "Гражданска отговорност" и международен мониторинг в системата "Зелена карта" заради неизплащане на щети.

Новият председател на Европейската централна банка Кристин Лагард трябва да встъпи в длъжност на 1 ноември. Освен това, напрежението в еврозоната се засилва заради разнобоя в ЕЦБ относно новите мерки за подкрепа на икономиката чрез изкупуване на дълг и допълнително сваляне на отрицателните лихви.

Новата Европейска комисия още не може да се сформира заради отхвърлените комисари от Европарламента. От друга страна, влизането в ERM II трябва да се подкрепи политически от всички държави в еврозоната плюс Дания, за което също няма гаранции.

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички