Виетнам е с най-бързо развиваща се икономика в Югоизточна Азия

Виетнам е с най-бързо развиваща се икономика в Югоизточна Азия
Източник: iStock/Guliver

Виетнам е държавата с най-бързо развиваща се икономика в региона на Югоизточна Азия през 2018 г. Това показва доклад на британската банка HSBC, цитиран от ТАСС.

Според HSBC растежът на виетнамската икономика през 2018 г. е бил 6,8%, което прави страната водеща по този показател в Асоциацията на страните от Югоизточна Азия (АСЕАН). В първите три от гледна точка на икономическия ръст тази година сред страните от АСЕАН влизат Филипините (6,3%) и Малайзия (4,8%).

Основните двигатели за развитието на виетнамската икономика са производственият сектор и секторът на услугите, чийто растеж се дължи

Национален център за социално-икономическо прогнозиране (NTSEPP) към Министерството на планирането и инвестициите на републиката направи преди няколко дни изявление, че ръстът на БВП на Виетнам за текущата година ще достигне 7%, надхвърляйки целта, определена от правителството за периода от 2018 от 6,7 %.

Високият темп на растеж на виетнамската икономика осигурява експортно ориентирано промишлено производство. Благодарение на увеличението му през първите три тримесечия на настоящата година икономиката на страната показа стабилен ръст от 6.98%, което е най-високата цифра през последното десетилетие.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.