Велев: Липсата на човешки ресурс е по-сериозен проблем от корупцията

Велев: Липсата на човешки ресурс е по-сериозен проблем от корупцията
Източник: Actualno.com/Румен Скрински

Нищо подобно – така председателят на АИКБ Васил Велев отговори на въпрос дали наистина големите работодатели искат да внасят работници от чужбина, защото ще може да им плащат по-малко, отколкото на българи.

Най-острият проблем е липсата на човешки ресурс – той изпревари и корупцията. Това е оценката на инвеститорите, на международните институции, каза Велев, според когото предлаганото облекчение за внос на работници от чужбина е мярка в средносрочен аспект. На 100 напуснали пазара на труда заради пенсиониране, влизат 63-ма, а от тях 5 напускат България, обобщи председателят на АИКБ пред Нова телевизия.

Основната причина за проблема с човешките кадри е ниското заплащане, категоричен беше председателят на КТБ Пламен Димитров. Според него двете проектоспогодби с Украйна и Молдова се провалят – да се привличат етнически българи от там, както казва Велев. Димитров се усъмни и, че хора, дошли например от Украйна да работят през лятото миналата година, ще дойдат пак.

На един украинец му трябват 35 евро и няколко дни разходи, за да отиде да работи в Полша. В България да дойде същият човек му трябват 300 евро и няколко месеца. Само Валери Симеонов работи активно за спогодбите с Украйна и Молдова, има вътрешна съпротива, заяви Велев.

За Димитров единственото решение на проблема е постепенно плавно увеличение на доходите, което ще доведе и до възможност за по-висока раждаемост. Това ще проработи след 20 години, отвърна Велев, който настоя, че решението е внос на работници.

Синдикална гледна точка

В своя публикация в сайта "Барикада", експертът от КТ "Подкрепа" Ваня Григорова коментира темата за вноса на чужди работници и бъдещите промени в законодателството ни по инициатива на работодателските организации по следния начин:

1. Искат синдикатите да не бъдат питани, когато фирма настоява да внесе работник, а вече 10% от служителите ѝ са чужденци.

2. Искат лимитът да не е 10, а 30% – на всеки трима работници един да е чужденец.

3. Искат увеличаване на срока на разрешителното за престой и работа, фактически до безкрайност.

4. Искат отпадане на пазарния тест, който сега задължава кандидат-работодателят да провери първо дали в България има желаещ да заеме свободното място.

Григорова задава и следния въпрос: "Колко стотици хиляди чужди работници са ни нужни, докато прогоним българските граждани до един?:

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 1

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.