Велев: Има недобро управление на НЕК, което не е в полза на икономиката


Велев: Има недобро управление на НЕК, което не е в полза на икономиката
Снимка: БГНЕС

2758

Не са ясни аргументите, но при всички случаи става въпрос за недобро управление на НЕК – очевидно не в полза на икономиката, в полза на нашите членове, които дават работа на 82% от наетите в България, които формират 86% от БВП. Това заяви председателят на АИКБ Васил Велев, който е част от Асоциацията на работодателските организации в България, в която членува и КРИБ, начело на която е собственикът на Нова телевизия Кирил Домусчиев. Велев коментира след като стана ясно, че БЕХ не приема оставката на досегашния директор на НЕК Петър Илиев.

Именно пред Нова телевизия Велев припомни, че работодателите считат поведението на НЕК що се отнася до управлението на системата. Председателят на АИКБ напомни, че търгът, заради който се вдига шум – той бил за три месеца напред, като "днес до обяд като купувач ще разберете колко енергия ще имате – може да е 0 мегавата, може да е 500 мегавата". Заради това работодателите считат, че търгът е нагласен – защото такава енергия можело да купи купувач, който е в сговор с продавача. Ако не сте правилния човек, в пиковите часове ще ви продадат нула. Нормативно обаче няма проблем, призна самият Велев.

С половин уста Велев отново посочи Христо Ковачки като стоящ зад схемата, но уточни, че "няма значение кой е". Очевидно хората, за които работи Петър Илиев, са се преборили за неговия пост, настоя председателят на АИКБ. Той добави, че за днес пак имало търг, "с приблизително същите условия" – макар да била модифицирана, имало нерегламентиран почасов профил.

На въпрос как реагират работодателите, като е законно, Велев се обърна към еврозаконодателството – не можело да се извличат печалби от злоупотреба. Но Велев така и не посочи юридическо основание да се говори за злоупотреба - по смисъла на закона. По-скъп ток, по-малко пари за заплати и по-скъпи стоки, обобщи председателят на АИКБ. Той не коментира и защо въобще трябва работодателите да влизат в търга за ток, щом говорим за свободен пазар, където би трябвало да има и други производители, а може да се купува ток и директно от производители, на нарочно организирани от тях търгове.

Тепърва работодателите ще мисля какво да правят и дали да има среща с премиера Бойко Борисов.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.8387
  • GBP
    1
    2.28913
  • JPY
    100
    1.18867
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички