Ваклин: Случаят с Иванчева е чисто криминален, съжалявам, че стана политически


Ваклин: Случаят с Иванчева е чисто криминален, съжалявам, че стана политически
Снимка: БГНЕС

2912

Смятам, че изпълних своя дълг, сигнализирах и дадох възможност на институциите да работят. А що се отнася до доказателствата и дали са пропукани и негодни, това съдът го преценява и той прецени, че са достатъчни. За огромно съжаление случаят се превърна в медиен, политически, а той е чисто криминален – това е нещо, за което съжалявам. Това заяви строителният предприемач Александър Ваклин, който е основният свидетел по делото срещу Десислава Иванчева и Биляна Петрова.

Предприемачът беше категоричен пред Нова телевизия, че не е давал 14 000 евро хонорар на другия бивш кмет на "Младост" Петко Дюлгеров и обясни, че СРС-тата, които били "публикувани в един сайт", показвали как парите са искани като хонорар за посредничество по подкупа. И отрече, че "искалата рушвета" Десислава Иванчева в един момент всъщност почнала да не си иска подкупа от 70 000 евро, с който в крайна сметка беше заловена.

Относно това "светнала ли е" Иванчева, Ваклин подчерта, че експертизата била качена в интернет и там пишело кой колко е "намазан" с флуоресцентно вещество. Той не пожела да влиза отново в обяснения за неща, които "може би са омръзнали на хората".

По думите на Ваклин, защитата на двете е използвала всички възможни похвати, за да прави пиар кампания. Той определи случаят като много сериозен тест, защото имало много вратички, през които обвинени в корупция могат да се измъкнат. "Чисто човешки разбирам тежестта на присъдата, но законодателят така е преценил – че такива деяния, срещу цялото общество, защото корупцията е деяние срещу цялото общество, трябва да бъдат наказани със съответната строгост. Тези присъди чисто човешки стряскат и мен, но това е преценил законодателят", уточни Ваклин.

Защитни тези

Странното е, че Иво Хинов е съдия с много висока правна квалификация, а тази присъда стои наоколо 15 км встрани от него. Това каза пред bTV адвокатът за бившия заместник кмет на район "Младост" Биляна Петрова и бивш правосъден министър - Емануил Йорданов.

По думите му присъда от 20 години се дава при убийство на няколко души. Досъдебното производство по този процес може да се даде учебник за професионални нарушения, което да се даде на студентите от юридическия факултет, смята още Йорданов. Той уточни, че в мотивите си за присъдата на Петрова е посочено присъствието ѝ на две срещи с Иванчева. Т.е. тя получава по 7,5 годни затвор за всяка среща, а Петрова не е получила и един евроцент.

Адвокатът сподели, че негов колега е коментирал, че ако Иванчева и Петрова бяха убили Александър Ваклин, са щели да получат по-ниска присъда. Йорданов припомни и че осъдителна присъда не може да се издаде единствено въз основа на доказателства, събрани от СРС и допълни, че записите са изключително неясни.

Юристът и бивш министър на образованието Даниел Вълчев също настоя, че трябва да има съизмеримост между престъпление и наказание и, че не може законодателите да се поддават всеки път на обществен натиск за едно или друго нещо, ако това не е целесъобразно. И напомни, че няма как да бъде направен закон, който да обхване всички възможни примери и аспекти от живота, но и че за корупция има 50-100 присъди за корупция, които са много дребни. Да не стане така, че гледаме 3 апартамента, а да изчезнат 2-3 млрд. лева, предупреди още Вълчев.

Далеч по-афектиран беше бившият пиар на "Младост" Петър Кърджилов. Според него, "демокрацията и справедливостта никога не са били толкова застрашени и опорочени." Кърджилов е убеден, че "този съдия е бил сериозно натиснат от най-силните хора, в окупираната от лични интереси, държавна власт." Бившият пиар на "Младост" припомни, че разминаването в предполагаемите суми за откуп е чутовно. Кърджилов уточни, че преди година и половина Александър Ваклин е завел дело срещу него за клевета, но поради неплатена държавна такса и неконкретизиране на твърдението си делото не е тръгнало. Кърджилов го призова да възобнови делото, за да докаже, че е част от организирана престъпна група.

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички