В Пловдив се сключват повече имотни сделки, отколкото в София


В Пловдив се сключват повече имотни сделки, отколкото в София
Снимка: БГНЕС

4457

Броят на сделките на глава от населението в Пловдив е 1,7 пъти по-голям, отколкото в София, сочат изчисления на брокери.

Търсенето на имоти в Пловдив ударно превишава предлагането, докато по Черноморието тенденцията е обратна и купувачите са много по-малко от продавачите на жилища, правят сравнение те. Като абсолютен брой сделки, вторият по големина град в страната надвишава двойно този във всяка от черноморските области.

В момента най-търсените за продажби са двустайните апартаменти, и старо, и ново строителство. Поради голямото търсене на двустайни апартаменти под наем в Пловдив, те са идеални за инвестиция. 

50 000 евро е бюджетът на средностатистическия пловдивчанин, решил да придобие жилище. Към момента най-предпочитан от купувачите на жилища е кварталът до Медицинския университет в Пловдив, в карето между булевардите „Васил Априлов“, „Копривщица“, „Шести септември“ и ул. „Любен Каравелов“. Там има оферти достигащи до 900 EUR на квадратен метър, сочат данни на агенцията за недвижими имоти Arco Real Estate.

Наблюденията на местните агенции за недвижими имоти сочат още, че купувачите на апартаменти ново строителство основно купуват с цел отдаване под наем, а търсещите за постоянно жилище се насочват към старото строителство.

В Пловдив и района през миналата 2016 година има ръст от 65% на издадените разрешителни за строеж на нови жилищни сгради. Подобен ръст няма в нито един друг град в България. Въпреки непрекъснато нарастващото търсене на жилища в Пловдив, има разминаване между издадените разрешителни за строеж и реално започналото изграждане на сгради. Издадените документи са за близо 260 000 кв.м. РЗП, а реално стартирали са строежите на около 100 000 кв.м.

Засега точни данни за продадените имоти от предприемачите в започнатите сгради няма, тъй като сделките „на зелено” ще бъдат отчетени най-рано след година. Брокерите от Arco Real Estate обаче смятат, че по-голяма част от покупко-продажбите са именно за жилища, които все още са в процес на изграждане. В същото време обаче, през миналата година е отчетено увеличение с 12 % на сделките с имоти старо строителство, докато интересът към новото строителство е нараснал само с около 3%. Причината е, че броят на готовите жилища с разрешение за ползване е много голям и който не иска да чака влага парите си в имот с разрешение за ползване.

В Пловдив 55% от покупките на жилища в града стават с ипотечни кредити. Купувачите на жилища в ранен етап от строителството трябва да предоставят поне 10%, като за някои имоти, този процент може да е и до 30%, собствено финансиране, преди получаването на акт 14 или акт 15. Това се дължи на факта, че банките не кредитират имоти в началните етапи на строителството, затова купувачите трябва да разполагат със сума покриваща вноската до етап, на който може да получат кредит.

Най-много обяви за продажба на най-търсените двустайни тухлени жилища в Пловдив има в центъра на града. Средната цена за готовите жилища е 770 евро/кв.м. За една десета от предлаганите имоти продавачите искат цени от 1000 EUR/кв.м. нагоре. Имотите в строеж се предлагат на цени от 750 EUR/кв. м, като част от офертите в района са над 1000 EUR на кв.м.

Още от Имоти


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички