В Карлово протестираха срещу закриването на АГ отделението


В Карлово протестираха срещу закриването на АГ отделението
Снимка: БГНЕС

2664

Докато карловци се събираха и провеждаха протест срещу затварянето на АГ отделението в МБАЛ „Д-р Киро Попов“, в родилната зала се ражда поредното бебе, предаде БГНЕС.

Миналата година в родилното на Карловската болница са проплакали 370 деца.

С решение на Районната здравна каса Пловдив, оспорвано от община Карлово, в Административен съд се закриват 12 клинични пътеки в АГ отделението – на практика цялото отделение. Административният съд в Пловдив отменя решението миналия четвъртък. Днешният протест е в очакване на обжалването на това решение.

По подобен начин миналата година е престанало да работи хирургичното отделение. Сред протестиращите има и кметове на населени места – с . Розино, гр. Клисура и др.

Ако бъде затворено АГ отделението, най-близкото място за раждане,  за помощ при спонтанни аборти, при застрашаващи бременността състояния, е Пловдив. Клисура е отдалечена на 100-ина км от гр. Пловдив. Близо до ума е, че много бебета от община Карлово, която е една от най-големите в страната – 55 000 население, ще се раждат в линейките, у дома, а може и да не се раждат живи. Голяма част от пациентите на карловската болница са здравно осигурени, те нямат възможност да плащат нито за пътуване, нито да раждат другаде.

Кметът на Габрово д-р Емил Кабаиванов протестира срещу държавната политика спрямо общинското здравеопазване – 6 млн. отделя държавата за 70 общински болници, което е крайно недостатъчно. Годишно здравноосигурителните вноски на хората в община Карлово и прилежащите общини, които се обслужват тук, са около 12 млн. лв., каза на протеста д-р Кабаиванов. Нищожна част от тях се връщат в общината.

Още от Здравеопазване


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички