В България има 2005 язовира с неизправности

В България има 2005 язовира с неизправности

След като по-рано днес от БСП поискаха изслушване в парламента на четирима министри за наводненията в Бургаско, пред депутатите се явиха министрите на вътрешните работи, на околната среда, на икономиката и на регионалното развитие.

Министърът на вътрешните работи Валентин Радев каза, че областният управител на Бургас Вълчо Чолаков ще внесе сигнал в прокуратурата заради наводненията от последното денонощие.

Министърът на околната среда Нено Димов каза, че сериозно остава положението с новото депо за отпадъци на Бургас и девет общини.

"Екипите на държавния надзор в момента проверяват видеозаписи на язовира, причинил бедственото положение в Бургаско и данните ще бъдат оповестени на общественост", коментира икономическият министър Емил Караниколов.

"2005 са язовирите с неизправности по стените и съоръженията към тях", сочат данните от февруари 2017 г. насам", разясни той. 

От 1 януари 2016 г. досега са проверени 5661. Най-често констатирани нарушения се състоят в липсата на техническа документация, частични свлачища, обрасли с дървесина и храстова растителност, ерозия. За преливниците са констатирани разрушавания или затлачвания.

Той добави, че трябва да се обмисли нов вариант за стопанисване на язовирите у нас.

"Общините - те нямат пари да извършат тези ремонти. Може би много сериозно трябва да се замислим, да се направи анализ дали язовирите трябва да имат различни собственици, защото все пак водата е изключително важен ресурс. Първо трябва да се направи категоризация - нещо, което не е правено, на язовирите. Много от язовирите са с едни насипи", каза министърът.

По думите му трябва точно и ясно да се формулира какво е язовир и може би да се мисли за една структура, която да ги управлява. "Защото някои язовири, продавайки вода за електричество, концесии, генерират печалби, а други са абсолютно на загуба и трябва да се помисли за финансов ресурс за язовирите", допълни министърът.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.