Увеличават се еднодневните трудови договори в земеделието

Увеличават се еднодневните трудови договори в земеделието
Източник: БГНЕС

Социалният министър Бисер Петков отчете ръст на еднодневните трудови договори в земеделието. През януари 2018 г. те са се увеличили близо 17 пъти благодарение на онлайн регистрацията, която не е била възможна през януари 2017 г., обясни Петков по време на парламентарния контрол. 

От началото на годината са регистрирани около 5000 образци, а по същото време на миналата година, когато е-услугата още не е била въведена, едва около 300, каза министърът.

Общо за миналата година Главната инспекция по труда е предоставила 204.7 хил образци на трудови договори, увеличението спрямо предходната е с 15.5 хил.

По думите му двете години съществуване на този метод за наемане показват, че сивият сектор в земеделието изсветлява, а търсенето е най-вече от по-дребните стопани, които обработват под 100 хектара

При увеличен брой проверки са установени по-малко работещи без договор в сектора, съобщи министърът. През 2016 г. проверките са били 3900, а случаите на работещи без трудов договор - 242. На следващата година проверките са над 5000, а нарушенията - 204. Облекчените условия за администриране, възможностите за онлайн регистрация и предоставянето на образците по интернет извън работното време на администрацията са причините мярката да се ползва повече, смята министърът.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.