Унищожават 139 000 кокошки и 60 тона яйца заради птичи грип

Унищожават 139 000 кокошки и 60 тона яйца заради птичи грип
Източник: Getty Images/Guliver

До края на седмицата ще бъдат унищожени 139 000 кокошки-носачки и 60 тона яйца във фермата в Генерал Тошево, в която бе установено огнище на птичи грип. Това съобщи д-р Анелия Андонова, директор на Областната дирекция по безопасност на храните (ОДБХ) в Добрич, предаде "Фокус".

Зараза от високопатогенна инфлуенца тип H5N8 е открита в птицеферма за кокошки-носачки в град Генерал Тошево, област Добрич. За това е съобщено в предходните дни от пресцентъра на Българската агенция за безопасност на храните, а днес в Областна администрация в Добрич заседава по повод установения случай областната епизоотична комисия. Болестта е установена при изпълнението на програмата за надзора на болестта Инфлуенца по птиците. На 26 февруари е установено първото съмнение за заразата и веднага са взети проби и изпратени в столицата. Положителният резултат е получен на 28 февруари късно следобед. Първите мерки са предприети още на 1 март. На 28 февруари е спряна доставката на яйца към търговската мрежа от фермата с установения случай на птичи грип.

Проверяват се партидите в търговските обекти и ако бъде установено наличие, яйцата трябва да бъдат унищожавани на място в самите обекти, посочи д-р Андонова. Няма данни за хора, заразени с яйца. Около 35 човека са имали контакт със заразените птици - четирима души от ОДБХ в Добрич и персоналът на фирмата. На заседанието присъстваха кметът на Генерал Тошево Валентин Димитров и директорът на Регионалната здравна инспекция в Добрич д-р Светла Ангелова. И двамата изразиха неудовлетворение, че са научили за случая от медиите и отправиха апел подобна информация да постъпва от съответното отговорно ведомство, а не чрез новините.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.