Улесниха значително наемането на чужденци в България


Улесниха значително наемането на чужденци в България
Снимка: iStock/Guliver

4076

Бизнесът ще може да наема висококвалифицирани чужди работници, без преди това да докаже, че не може да намери българи. Това решиха депутатите, приемайки на второ четене в зала промените в Закона за трудовата миграция и трудовата мобилност.

Новите разпоредби отменят пазарния тест, който в момента правят работодателите преди наемането на чужди кадри, освен това увеличават максимално разрешения дял на чужденците в една фирма - от 10 на 35%, пише в. "Сега".

Според досегашния вариант на закона за трудовата миграция т.нар. синя карта на ЕС (по която се наемат високоспециализирани кадри от трети страни) се издаваше без пазарен тест само за 13 професии - 10 са в сферата на информационните технологии, а три са инженерни. За тези 13 професии обаче работодателят трябваше да даде най-малко 2 пъти по-висока заплата от средната у нас.

Вчера депутатите гласуваха за отпадане на въпросния списък (т.е. вече без пазарен тест ще могат да се назначават всякакъв вид специалисти), както и за премахване на изискването за двойните заплати. Занапред няма да е необходимо предварително проучване на пазара на труда за нито една професия, освен това за всички ще важи общото сегашно изискване заплатата да е най-малко 1.5 пъти по-висока от средната работна заплата в България.

Освен това, вместо до 10% от наетите по трудов договор в една фирма да може да са чужденци, квотата се вдига до 20% и до 35% за малките и средните предприятия. Облекчение получиха и лицата от български произход - те ще могат да работят у нас без специално разрешение от Агенцията по заетостта, а след регистрация от работодателя в АЗ при условия и по ред, определени в правилника за прилагане на закона.

Още от Труд и социална политика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички