Украйна отхвърли газовата сделка на Русия. Идва ли нова газова криза?


Украйна отхвърли газовата сделка на Русия. Идва ли нова газова криза?
Снимка: iStock/Guliver

4436

Министърът на енергетиката и околната среда на Украйна Алексей Оржел определи като "неприемливо" предложението на "Газпром" за продължаване на действащия или сключване на нов договор за транзит на газ през страната.

"Предложението, което получихме, е неприемливо за Украйна, защото то предвижда да се откажем от арбитражите и да подпишем договор само за една година", заяви министърът в ефира на местна телевизия, цитиран от ТАСС.

Оржел обясни, че в случай на подписване на дъглосрочен договор за транзит, Киев е готов на компромиси и "може да се постигне разбирателство".

Министърът изключи Русия да опита да продължи транзита след 1 януари 2020 г. и без договор. "Ще смятаме това за контрабанда. Тогава ще има нови юридически процеси", предупреди той.

Настоящото 10-годишно споразумение между Русия и Украйна, което стана повод за спорове откакто Москва анексира Крим през 2014 г., изтича на 31 декември.

Русия се нуждае от време, за да завърши изграждането на газопроводите, заобикалящи Украйна "Северен поток 2" и "Турски поток", за да продължи да изнася природен газ за Европа, без доставките да преминават през украинска територия.

Ако съществуващото споразумение не бъде удължено, хиляди домакинства на стария континент са заплашени от недостиг на газ през зимния отоплителен сезон, съобщава Reuters.

Украинската държавна компания "Нафтогаз" заяви нееднократно, че ѝ се дължи обезщетение за това, че "Газпром" не изпомпва определен обем газ годишно през Украйна и плаща твърде малко за газта, която транспортира през газопроводите на страната.

Руският президент Владимир Путин заяви преди време, че арбитражните претенции по сделката трябва да бъдат отменени, като ги нарече "глупост".

През миналата година "Газпром" достави на Европа повече от 200 млрд. куб. метра газ, от които 87 млрд. куб. метра през Украйна, осигурявайки по този начин на Киев ценен транзитен доход.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички