Украйна отхвърли газовата сделка на Русия. Идва ли нова газова криза?

Украйна отхвърли газовата сделка на Русия. Идва ли нова газова криза?
Източник: iStock/Guliver

Министърът на енергетиката и околната среда на Украйна Алексей Оржел определи като "неприемливо" предложението на "Газпром" за продължаване на действащия или сключване на нов договор за транзит на газ през страната.

"Предложението, което получихме, е неприемливо за Украйна, защото то предвижда да се откажем от арбитражите и да подпишем договор само за една година", заяви министърът в ефира на местна телевизия, цитиран от ТАСС.

Оржел обясни, че в случай на подписване на дъглосрочен договор за транзит, Киев е готов на компромиси и "може да се постигне разбирателство".

Министърът изключи Русия да опита да продължи транзита след 1 януари 2020 г. и без договор. "Ще смятаме това за контрабанда. Тогава ще има нови юридически процеси", предупреди той.

Настоящото 10-годишно споразумение между Русия и Украйна, което стана повод за спорове откакто Москва анексира Крим през 2014 г., изтича на 31 декември.

Русия се нуждае от време, за да завърши изграждането на газопроводите, заобикалящи Украйна "Северен поток 2" и "Турски поток", за да продължи да изнася природен газ за Европа, без доставките да преминават през украинска територия.

Ако съществуващото споразумение не бъде удължено, хиляди домакинства на стария континент са заплашени от недостиг на газ през зимния отоплителен сезон, съобщава Reuters.

Украинската държавна компания "Нафтогаз" заяви нееднократно, че ѝ се дължи обезщетение за това, че "Газпром" не изпомпва определен обем газ годишно през Украйна и плаща твърде малко за газта, която транспортира през газопроводите на страната.

Руският президент Владимир Путин заяви преди време, че арбитражните претенции по сделката трябва да бъдат отменени, като ги нарече "глупост".

През миналата година "Газпром" достави на Европа повече от 200 млрд. куб. метра газ, от които 87 млрд. куб. метра през Украйна, осигурявайки по този начин на Киев ценен транзитен доход.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.