Уикенд винетката ще струва 10 лв., електронната ще се купува от терминал само с карта


Уикенд винетката ще струва 10 лв., електронната ще се купува от терминал само с карта
Снимка: БГНЕС

3527

Уикенд винетката ще струва около 10 лева. Това каза председателят на УС на Агенция „Пътна инфраструктура“ инж. Светослав Глосов по време на представяне на начина за купуване на електронна винетка за леките автомобили и превозните средства до 3.5 тона от терминал за самообслужване.

„Искам да потвърдя, че няма да има промяна в цените на винетките. Те се запазват такива, каквито са в момента. Годишната винетка продължава да бъде 97 лева, месечната - 30 лева, седмината - 15 лева. Предстои да бъде определена цената на уикенд винетката. Тя ще бъде в порядъка на 10 лева и ще бъде определена с решение на Министерски съвет“, каза още той, цитиран от "Фокус".

По думите му винетките, които вече са закупени и са с валидност след 1 януари 2019 г., ще бъдат конвертирани в системата със срока на валидност, какъвто е на винетката. Това ще може да се случи след 15 декември.

„Ако шофьор, който притежава валидна винетка и пропусне да я конвертира в системата, тя няма да го отчита като нарушител и няма да му бъде наложена глоба. При спирането от контролен орган на такъв водач, неговата винетка ще бъде въведена в системата на място от оператор на автомобила, но няма да бъде констатирано нарушение“, добави още инж. Глосов.

Електронните винетки

Терминалът за закупуване на ел. винетки ще работи с дебитни и кредитни карти, с пари няма да може да се плаща на него, допълни Глосов.

„Знаете вече от 1 януари започва прилагането на електронната винетка. Тя ще замени хартиената. Над 500 ще бъдат терминалите, разположени по пътната инфраструктура, които ще могат да бъдат обслужвани на 8 езика. Както вече казах, терминалите ще бъдат разположени по пътните артерии на страната и граничните пунктове. Тези, за които ползването на тази система с терминал е затруднение, ще могат да използват услугите на физически лица и да купуват винетки от бензиностанции, от областните пътни управления на АПИ и други места“, каза той.

„Системата, която „Капш“ разработва, дава възможност за плащания и през мобилно приложение и уеб сървър. Този терминал ще работи с дебитни и кредитни карти, с пари няма да може да се плаща в него“, заяви още инж. Глосов.

Още от Транспорт


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83147
  • GBP
    1
    2.2841
  • JPY
    100
    1.18665
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички