Търговски вериги вдигнаха цената на яйцата пред Великден

Търговски вериги вдигнаха цената на яйцата пред Великден
Източник: Pixabay

Цената на яйцата вече е увеличена от търговските вериги. Това каза Димитър Белоречков, председател на Съюза на птицевъдите в България, пред "Фокус". 

„Днес имах възможност да погледна няколко супермаркета и цените на яйцата в някои от тях са увеличени доста. Най-завишени са яйцата от Полша, тъй като там цената е по-висока“, коментира Белоречков.

„Всеки месец предварително веригите заявяват количеството яйца и се определят цените на производител. Така че цената и количеството на яйцата, които получаваме този месец са уговорени още от предния. Оттук нататък самата верига определя цените, на които ще продава“, обясни Белоречков. По думите му обаче цените за следващия месец, когато е и самият Великден, ще бъдат определени с много договаряния между производителите и веригите.

„Цените вече са качени от веригите, така че не може да се очаква че цените ще бъдат по-ниски от това, което е тази седмица. Обратното – те трябва да са по-високи, тъй като нашите производители ще поискат поне малко да качат цените за този период. Но това е въпрос, който всяка една фирма решава, заедно с веригата“, коментира Белоречков.

Той добави, че на пазара има малки производители и фирми, които още от сега продават яйцата по 40- 50 ст.

По думите му в сравнение с миналогодишния период, разлика в цената у нас няма да има, а яйцата ни продължават да бъдат по-евтини от много страни в Европейския съюз.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.