Търговците масово няма да са готови със смяната на касовите апарати в посочения срок


Търговците масово няма да са готови със смяната на касовите апарати в посочения срок
Снимка: iStock/Guliver

4033

Нова наредба за промени в софтуера на касовите апарати хвърля в смут няколко бранша. Промените влизат от 31 март, същевременно от ресторанти, търговци на петрол и газ, разработчици на софтуер, туроператури заявиха в един глас по време на дискусия в БСК, че не са готови и на практика от 1 април са принудени да работят в нарушение. Настояването е наредбата да бъде отложена, докато не се проведе широк дебат и разяснителна кампания.

Техният глас обаче така и не беше чут, защото нямаше представители на Министерството на финансите и на икономиката и НАП, предаде БГНЕС.

Най-големите притеснения на бизнеса са, че с промените фирмите ще са задължени да осигурят пълен достъп до всякаква информация.

Според собствениците на десетки фирми може да изтече конфиденциална информация до конкурентите, рецепти, ноу хау, доставчици.

Българската стопанска камара е направила по повод възникналия проблем допитване до над 712 фирми. Голяма част от тях заявяват, че ще са им необходими между 12 и 18 месеца. Почти всички фирми са заявили, че не са готови да отговорят на изискването с променен касов апарат от 31 март.

71% от запитаните се притесняват, че ще изтече фирмената им информация.

Светослав Бенчев от Българската петролна и газова асоциация е категоричен, че половината от бензиностанциите в страната няма да са готови. Проблемът още повече се задълбочава, тъй като ще им се наложи веднъж да инвестират до 31 март и още веднъж през юни, когато влязат промените в Закона за горивата и изискването за допълнителните промени в касовите бележки.

Ясен Танев от Българската асоциация за развитие на бизнес софтуер също заяви, че колегите му не са готови да разработят необходимия код за касовите апарати заради кратките срокове.

В страната има 380 000 фискални устройства. Същевременно от Българския институт по метрология заявиха, че към момента едва 38 устройства отговарят на изискванията.

Още от Технологии


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83853
  • GBP
    1
    2.2902
  • JPY
    100
    1.18867
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички