Турция ще строи и трета атомна централа


Турция ще строи и трета атомна централа
Снимка: iStock/Guliver

2512

Президентът на Турция Реджеп Таийп Ердоган обяви, че страната му ще построи и трета атомна централа.

По време на емисия на въпроси и отговори в социалните медии Ердоган каза, че Турция ще изгради своя собствена АЕЦ, след като тази в Аккую бъде построена от Русия.

„Аккую ще покрие 10 процента от енергийните ни нужди“, каза той и добави, че други 10 или повече проценти ще бъдат задоволени със строежа на втора АЕЦ, която ще се намира в Синоп. „Ние също така ще дадем възможност за покриване на още по-голяма част [от нуждите ни] с трета такава“.

Ердоган и руският президент Владимир Путин присъстваха на церемонията по началото на изграждането на АЕЦ Аккую в началото на април.

АЕЦ Аккую ще има четири реактора, всеки с мощност 1200 мегавата и ще бъде изградена от руския „Росатом“, припомня БГНЕС.

Отделно от това Ердоган обърна внимание и на първия местен производител на автомобили, за който се очаква да допринесе 50 млрд. евро към националния БВП. „Ще видим тези произвеждани у нас национални коли през 2022 г., които също така ще изнасяме на световния пазар“, каза Ердоган.

На въпрос за безработицата турският президент каза, че имат за цел създаването на 100 000 работни места с изграждането на големи индустриялни райони.

Турската статистика отбеляза в началото на юни, че безработицата в страната във възрастовата група над 15 г., която през март е наброявала 3,2 млн. дещши, е намаляла с 432 000 в сравнение на годишна база

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички