Тук България е много по-напред от Германия


Тук България е много по-напред от Германия
Снимка: iStock/Guliver

3738

Германия - родината на разделното събиране на отпадъците и пионер в рециклирането, произвежда най-много пластмасови отпадъци в цяла Европа. А с най-ниския показател в това отношение е не друг, а България, пише "Дойче Веле".

Цели 18,2 милиона тона опаковки са били изхвърлени от германците през 2016 година. От тях 5,5 милиона тона се падат на частните домакинства, остатъкът е от индустрията.

Казано по друг начин: всеки германец е "произвел" по 220 килограма боклук – с 2 кг по-малко, отколкото през 2015 година, но все пак много над средното за ЕС. По този показател България е с най-добри показатели в цялата общност - на глава от населението се падат само по 54,7 килограма отпадъци.

Пластмасовите опаковки обаче далеч не са най-използваният материал - те заемат едва третото място сред всички отпадъчни материали. През 2016 г. германците са изхвърлили 8,1 милиона тона хартия; 3,2 милиона тона дървени отпадъци; 3,1 млн. тона пластмасови опаковки и 2,8 млн. тона стъклени отпадъци.

Пластмасовите опаковки се рециклират по-трудно

Рециклирането на пластмасовите опаковки обаче е значително по-труден процес, отколкото рециклирането на хартия. През 2016 година в Германия са били рециклирани 89% от хартиените отпадъци, но само половината от изхвърлените пластмасови опаковки.

От години насам количествата на изхвърляните в Германия опаковъчни материали постоянно нарастват. Кои са причините за това? От Федералната служба за околната среда обясняват: "Редица опаковки изпълняват всевъзможни допълнителните функции - например да служат за дозировка. Тяхното производство е по-сложно, а също и рециклирането им. Освен това в търговията се търсят все повече малограмажни опаковки с хранителни продукти, както и опаковки, които позволяват взимането на храна за в къщи. Всичко това увеличава количеството на отпадъците."

Германия е родината на разделното събиране на отпадъците. Страната дълго време се считаше и за пионер в сферата на рециклирането: именно в Германия през 1991 година за първи път беше въведена т.нар. „Зелена точка“ – като символ за това, че производителят на съответната стока участва в системата за разделно събиране и оползотворяване на опаковките, като гарантира за изпълнението на законовите изисквания на европейско и местно ниво.

По данни на Европейската агенция за околна среда EEA, две трети от всички отпадъци в Германия – т.е. не само опаковките - биват рециклирани. А германското министерство на околната среда говори дори за до 80%. Според някои критични гласове обаче, данните са малко „разкрасени“.

В чужбина купуват германски отпадъци

Една част от германските отпадъци заминава за чужбина. Има страни, които купуват от Германия пластмасови отпадъци, за да ги рециклират с цел производството на нови пластмасови опаковки. В същото време Германия внася отпадъци от чужбина – предимно хартиени и стъклени.

Допреди една година Китай беше смятан за най-голямото "сметище“ на света: там попадаха общо 56 процента от всички пластмасови отпадъци. От 1 януари 2018 обаче Китай забрани вноса на определени видове отпадъци, сред които и несортираните пластмасови боклуци. Китайските забрани свариха Европа неподготвена. ЕС дори се опита да договори с Пекин преходен период, но не постигна успех.

Това е допълнителен мотив за ЕС да обяви война на опаковките и да увеличи процента на рециклираните отпадъци. От 2019 година влиза в сила и нов Закон за опаковките. От този момент нататък трябва да се увеличи делът на рециклираните пластмаси от 49 на 58,5 процента, а от 2022 година да достигне 63 процента.

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83147
  • GBP
    1
    2.2841
  • JPY
    100
    1.18665
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички