Тръмп отлага сделката с Китай за след изборите


Тръмп отлага сделката с Китай за след изборите
Снимка: Getty Images/Guliver

4352

Президентът на САЩ Доналд Тръмп смята да отложи сключването на търговската сделка с Китай до изборите през 2020 г.

"По някакъв начин ми харесва идеята да изчакам до изборите за сделката с Китай, но те искат да направят сделка сега и ще видим дали сделката ще бъде правилна или не", каза Тръмп пред журналисти в Лондон, където е заради срещата на НАТО. Президентските избори в САЩ ще се проведат през ноември 2020 г.

На въпрос дали има краен срок за сделката, той добави: "Не, нямам срок. Смятам, че е по-добре да изчакате до изборите, ако искате да знаете истината", посочи президентът, цитиран от CNBC.

През последната година и половина Вашингтон и Пекин са в заплетен търговски сблъсък, което влияе негативно на финансовите пазари, бизнеса и потребителите. Двете водещи икономики си разменят удари, налагайки си мита за десетки милиарди. Следващият срок за налагането на нови мита е 15 декември. Ако двете държави не успеят да се разберат до тогава, ще влязат в сила допълнителни такси от САЩ за китайския износ.

Тръмп смята, че Китай ограбват Щатите от много години, обвинявайки предишните американски администрации в липса на лидерство.

Американският президент каза, че търговската сделка с Китай зависи само от едно – дали самият той иска да я сключи. "В момента се справяме много добре с Китай и можем да се справим още по-добре с едно завъртане на химикалката", отбеляза държавният глава. Той припомни, че Китай "е имал най-лошата година от 57 години насам".

Тръмп изтъкна и обещаната държавна помощ от 28 млрд. долара за американските фермери, която ще бъде отпусната в продължение на 2 години. Целта ѝ е да ограничи загубите на селскостопанските производители.

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83147
  • GBP
    1
    2.2841
  • JPY
    100
    1.18665
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички