Трети сме в ЕС по брой на хората, които работят прави


Трети сме в ЕС по брой на хората, които работят прави
Снимка: БГНЕС

2142

България е начело в ЕС по работещи на крак, но освен това много малък брой от работещите у нас го правят официално извънредно. Това показват данни от анкета на Евростат за 2017 година, цитирани от в. "24 часа".

Съгласно информацията, близо 1 от трима работещи се труди в изправено положение - учители, контрольори, работници в промишлеността и селското стопанство, търговци. Точният процент е 28 на сто, докато в ЕС средният процент е 20 на сто. Само в Испания и Румъния делът на хората, работещи в изправено положение, е по-висок, отколкото в България.

Иначе 34% от българите - всеки трети, работи в седнало положение, т.е. зад бюро, и едва 10% полагат тежък физически труд.

Данни за 2018 година пък сочат, че едва 0,6% от работещите в България го правят повече от 8 часа на ден. Информацията е за над 49 часа седмично т.е. около 10 часа дневно. За сравнение, във Великобритания толкова време работят 12,1% от заетите, а в ЕС средният показател е 5,5%. България е почти на дъното по този показател и само в Литва и Холандия извънредно работещите са по-малко, отколкото у нас. При това през последните 4 години делът на тези хора в България неизменно намалява.

Намалява също делът на хората, работещи и нощно време - той е само 8,2% от заетите, но все пак е по-висок от средните за ЕС 7,9%. Първенец в това отношение е Хърватия, в която миналата година 17,1% от заетите са се трудили и нощем.

За своето ниво на развитие на трудовия пазар България има доста добри показатели по трудови злополуки. Според данните на Евростат за 2018 г. по брой смъртни случаи на работното място спрямо брой на заетите сме на седмо място в ЕС след Румъния, Полша, Малта, Италия, Латвия и Унгария. Но по трудови инциденти, завършили със заболяване или трудоустрояване, сме на второ място след Румъния.

Като цяло българинът оценява като задоволителни условията на труд на работното си място и организацията на работния процес - около 60% от анкетираните. 20% ги оценяват отрицателно, тъй като според тях са свързани със здравословните им проблеми. Други 20% от анкетираните пък оценяват условията си на труд като “отлични”.

Около една четвърт от работещите българи в принудителна поза - седнали или изправени на работното място, споделят, че вече са се появили потенциални рискове за здравословното им състояние от тези условия на труд.

Още от Труд и социална политика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички