Топ 10 на лидерските умения, които търсят работодателите


Топ 10 на лидерските умения, които търсят работодателите
Снимка: iStock/Guliver

4611

В резултат на цифровизацията, автоматизацията и изкуствения интелект, бизнес светът се променя все по-бързо. За компаниите това означава, че промяната е станала повсеместна и че трябва да гарантират, че са организационно подготвени да отговорят на тази реалност - което от своя страна изисква те да имат подходящите мениджъри. В такъв случай, с какво компаниите очакват техните настоящи и бъдещи ръководители да допринесат, за да могат успешно да се ориентират във все по-сложната среда? Според проучване на Financial Times за пропуските в уменията, има особено търсени умения, като кандидатите, които притежават някои от тях, са много трудни за привличане.

Проф. Барбара Щьотингер, декан на WU Executive Academy*, и Мартина Ернст, основател на консултантската агенция SalaryNegotiations и бивш директор човешки ресурси в Erste Bank, разглеждат по-подробно уменията и начинът на мислене, които ръководителите трябва да имат в бъдеще, и анализират защо някои умения в момента са трудни за намиране.

Почти половината от анкетираните работодатели в проучването за 2018 г. на Financial Times относно пропуските в уменията (Skills Gap Survey) са заявили, че им е все по-трудно да намерят ръководители с правилните умения. За сравнение, една година по-рано само една трета от запитаните са дали този отговор.

"Времената стават все по-трудни и за ръководителите. Това, което задължително трябва да притежават те в днешно време, е правилната комбинация от твърди и меки умения", казва проф. Барбара Щьотингер, декан на WU Executive Academy. Освен задълбочено разбиране на икономиката и бизнеса, от тях се очаква не само да бъдат ИТ грамотни - например да имат умения по програмиране и познания относно анализирането на данни, но все по-често се изискват и социални умения като способността да работят в екипи, да вдъхновяват другите и в същото време да бъдат устойчиви на негативни, външни влияния.

И така, какви точно са десетте най-важни умения, които висшите ръководители ще трябва да притежават в работата си в бъдеще и защо някои от тях са толкова трудни за откриване?

1. Отборен играч, който е отворен към разнообразието

Тези, които предпочитат да работят сами, са имали своето време. Това важи и за мениджърите. В днешно време са необходими отборни играчи, които приемат и използват знанията на другите. В този контекст важното е да се насърчава разнообразието - включително и по отношение на културни, социални и технически аспекти, но също така и тези, свързани с компетенциите. „Разнообразието се превръща в ключов фактор при формирането на екипи“, анализира Барбара Щьотингер.

ФАКТ: Все по-важно за работодателите, тъй като днес определено няма място за управление с его. Иновациите и промените в частност са движени от различни гледни точки и от способността да се вземат предвид разнородните мнения в екипа, за да не се стигне до задънена улица.

2. Ръководител с кураж, който не се страхува

Промяната е задължително условие, но предизвикването на промяна изисква смелост. Ето защо предприятията се нуждаят от ръководители, които не се страхуват да предприемат действия и да правят нещата по различен начин - дори, когато това е посрещано със съпротива. „Днес вече няма нещо, което е очевидно правилно или грешно. За това е още по-важно ръководителите да могат да се справят с неяснотите и да вземат решения, а това неизбежно включва поемането на предприемачески рискове”, казва експертът по човешки ресурси Мартина Ернст, основател на консултантската компания SalaryNegotiations и бивш HR директор в Erste Bank. Ето защо предприемаческото мислене в съответствие с корпоративната стратегия е задължително, казва възпитаничката на програмата Global Executive MBА и член на консултативния съвет на WU Executive Academy.

ФАКТ: Това е особено важно за работодателите, тъй като компаниите се нуждаят от ръководители, които умеят да мислят „извън рамките“ и не се страхуват да използват нетрадиционни подходи. В този контекст тежестта е върху работодателите, които трябва да създадат среда, благоприятна за „експерименти“. В противен случай ще бъде невъзможно да се насърчи климатът, който помага на хората да избегнат черно-бялото мислене и им дава място за справяне с неяснотите.

3. Умения за разрешаване на сложни проблеми

Колкото повече аспекти има даден проблем, толкова по-сложно става да се намери решение. В нашия VUCADDi свят сложността е неразделна част от ежедневния корпоративен живот. Следователно, от ръководителите се изисква да вземат предвид тази многоизмерност и да се съсредоточат върху общата картина. Вече не може да има прости отговори; необходимо е да се подготвят и разработват различни сценарии.

ФАКТ: Особено важно за работодателите умение, но трудно за намиране, тъй като хората се чувстват спокойно в сферата на микроуправлението и им е по-лесно да се справят с малки, управляеми проекти. Тежестта тук отново пада върху работодателите - те трябва да насърчават мениджърите да адресират комплексните проблеми и да оставят микроуправлението зад себе си.

4. Вдъхновяване и насочване на екипа

Предоставяне на повече възможности за изява на хората, вместо да им се казва какво да правят – това трябва да бъде кредото на добрите мениджъри. „Тази философия се основава на осъзнаването, че не можете да постигнете целите си без мотивиран, добре работещ екип”, казва Барбара Щьотингер. Мартина Ернст добавя, че по тази причина мениджърите трябва да бъдат по-скоро фасилитатори, които дава възможност и помагат на служителите да се справят с предизвикателствата по най-добрия начин. „В този контекст, освен подкрепата за екипа, е важно да се даде на хората и реалистична представа за това какво може да бъде направено.“

ФАКТ: Трудно е да се намерят и назначат такива хора, тъй като те трябва да имат задълбочено разбиране за собствените си силни страни и умения, да бъдат способни да ръководят и същевременно да приемат добре обратната връзка. Само мениджърите, които демонстрират тези качества в работата си, ще могат да ръководят успешно другите.

5. Голяма издръжливост и силна вътрешна мотивация

Безспорно едно от най-важните меки умения е човек да бъде способен да работи под напрежение и да не се обезсърчава от трудностите. „Като мениджър, човек винаги трябва да се съобразява с необходимостта да адаптира стратегиите спрямо променящата се реалност. Важното е да не се обезсърчаваме, а да предприемаме нови стъпки по прагматичен и смел начин, за да можем да се постигнем планираните цели“, казва Мартина Ернст. Тази устойчивост включва и умението да се управляват конфликти по професионален начин и да се дава възможност, особено в екипа, да се изрази критика, върху която след това да бъде помислено.

ФАКТ: Тези изключително важни качества се наемат трудно, тъй като зависят в частност от културата на въпросната организация. Ето защо работодателите трябва да се уверят, че ги насърчават по най-добрия начин. Мениджърите няма как да бъдат издръжливи и силно мотивирани, ако техните организации възпрепятстват развитието на тези качества.


6. Поставяне на точните приоритети

Всичко изглежда спешно и трябва да се направи незабавно; нещата, които биват изисквани от мениджърите, могат да бъдат плашещи. Онези, които не успеят да определят приоритетите, неизбежно ще се провалят. Ето защо едно от най-важните умения днес е ефективното управление на времето, а това включва и делегирането на задачи. „Дори само да правите разлика между това, което е „спешно“ и това, което е „важно“, може да бъде от голяма полза, когато планирате на деня си", споделя от опит Мартина Ернст. „Мениджърите трябва да умеят да приоритизират задачите заедно със своя екип.“

ФАКТ: Особено важно за работодателите, тъй като компаниите се нуждаят от мениджъри, които са наясно с целите, които трябва да постигнат. Това е единственият начин да избегнат синдрома на професионалното изчерпване или прегаряне (познат още като "бърнаут"). Опитът показва, че самите организации често не са наясно със своите цели, което още повече затруднява служителите да организират и структурират работата си.

7. Създаване на контакти с хора на равни начала

Добрата мрежа от контакти винаги е била актив в кариерата, но днес акцентът е по-скоро върху взаимната полза от подобни контакти. „Изграждането на мрежи от познанства извън собствената организацията и индустрия става още по-важно“, казва Барбара Щьотингер. „И двете страни трябва да дават колкото получават, за да има взаимна изгода. Освен това, разнородните контакти позволяват да се идентифицират и използват новите тенденциите достатъчно рано“, добавя Мартина Ернст. Нещо повече, интердисциплинарното мислене придобива нарастващо значение, тъй като границите между индустриите все повече изчезват.

ФАКТ: Особено важно за работодателите, тъй като правилните мрежи от контакти носят изобилие от положителни ефекти. В бизнес контекст това означава, че в организацията трябва да има хора, които умеят да създават и развиват контакти и да изграждат ефективни сътрудничества, които са взаимно изгодни и за двете страни.

8. Стратегическо мислене

Ранното идентифициране на тенденциите също е основа за стратегическо мислене, което се очаква повече от всякога от мениджърите. „Тези, които фокусират вниманието си единствено върху ежедневния бизнес, рискуват да загубят от поглед дългосрочните корпоративни цели и визии“, казва Барбара Щьотингер. Следователно е необходимо да се анализира от различни гледни точки как биха могли да се развият нещата в бъдеще, а мениджърите е добре регулярно да мислят над фундаментални въпроси, които са важни за напредването на компаниите им.

ФАКТ: Трудно е да се назначават такива хора, тъй като само времето може да покаже дали мениджърите действително притежават тази способност. В общи линии отново най- важното е как е структурирана организацията и дали има достатъчно възможности хората да реализират потенциала си или да развият своите умения. С други думи, не е необходимо да се наемат ръководители, които вече притежават всички необходими качества. Много от тях могат да се развият в процеса на работата, при условие, че има подходяща среда - и това е нещо, за което трябва да се погрижат по-специално началниците на ръководните кадри.

9. Основни познания по програмиране

В днешно време всички компании се сблъскват с информационните технологии и тенденции като изкуствен интелект, големи данни и Интернет на нещата. Следователно от мениджърите се очаква да имат основно понятие от информационните технологии и езиците за програмиране. „Когато става въпрос за общуване с експертите в тази област, е от съществено значение ръководните кадри да са наясно с тематиката и да могат да задават правилните въпроси“, казва Мартина Ернст.

ФАКТ: Това е особено важно за работодателите, тъй като светът става все по-дигитализиран, а технологичните промени са на дневен ред. Компаниите не могат да се променят и адаптират, ако не адресират новите теми открито и нямат необходимото технологично ноу-хау.

10. Способност да се използват големи данни

Данните са петролът на 21-ви век и могат да дадат на компаниите решаващо конкурентно предимство, при условие че са правилно анализирани и обработени. Ето защо от мениджърите се очаква да имат задълбочено разбиране за потенциала на големите данни. „Компаниите не могат да извлекат полза от данните, освен ако организацията като цяло не разполага с правилното мислене, а то започва на изпълнително ниво“, казва Барбара Щьотингер.

ФАКТ: Трудно е да се наемат точните хора, тъй като самите компании не винаги са напълно наясно с положението си по отношение на данните и следователно не могат лесно да оценят ползите от наличието на мениджъри с афинитет към данните. Въпреки това трябва да има подходяща среда, която да позволява на ръководителите да се концентрират върху теми, свързани с данните. В този контекст е важно да се насърчи например сътрудничеството между различните отдели в организацията и да се преодолее т.нар. силозно мислене.

 

* WU Executive Academy е част от Виенския университет по икономика и бизнес (WU), водещият бизнес университет в Европа, който притежава повече от 100-годишен опит. През есента на 2015 г. всички MBA програми на WU Executive Academy бяха акредитирани от Асоциацията за развитие на висшите бизнес училища (Association to Advance Collegiate Schools of Business, AACSB) за 5-годишенпериод. След акредитациите от EQUIS, AMBA, а сега и от AACSB, WU Executive Academy е първият и единствен австрийски университет, предлагащ MBA, който притежава три акредитации. Освен WU, едва 75 бизнес университета и училища в света и само две в немскоезичния свят, покриват строгите стандарти за качество на всички три агенции за акредитация.

Още от Труд и социална политика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички