Тези 6 храни нямат срок на годност


Тези 6 храни нямат срок на годност
Снимка: iStock/Guliver

9020

Свикнали сме веднага да поглеждаме към срока на годност на повечето храни, които купуваме в супермаркета. С тези няколко продукта обаче можем да си спестим това, тъй като те са изключително трайни и не се развалят.

Сол

Помнете периодичната таблица на елементите? Е, солта или натриевият хлорид е естествен минерал, намиращ се в земята. Така че не е огромна изненада, че тази подправка остава свежа. Йодирането обаче намалява срока на годност до около пет години, така че се придържайте към обикновена или морската сол.

Захар

И на противоположния край на вкусовия спектър, кристална, кафява или дори прахообразна - никога не се разваля, защото не поддържа бактериален растеж.

Бял оцет

Поради голямата си киселинност, голяма бутилка бял, дестилиран оцет ще остане непроменена до последната капка.

Ориз

Бял, див, жасмин или басмати най-много ориз се съхранява в продължение на години. (Просто се уверете, че сте го запазили в плътно затворен контейнер, така че досадните малки буболечки да не могат да влязат.) Единственото изключение е кафявият ориз, който има натурални масла, които го карат да се развали по-бързо.

Мед

Благодарение на магическата работа на пчелите (те имат специални ензими, които основно възпрепятстват растежа на бактериите) и начина, по който се обработват за съхранение, медът е най-дълготрайната храна. Съхранявайте контейнера плътно запечатани, за да избегнете кристализация, но ако вашият мед се втвърди, просто поставете буркана в купа с топла вода и внимателно разбъркайте, докато се стопи.

Сушен боб

Сушените бобови съдържат един тон протеин и фибри, имат дълъг срок на годност и - за разлика от консерваторите в консервираните храни - са с ниско съдържание на натрий.

Още от Любопитни вести


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички