Тези 5 необичайни признака показват, че сте творческа личност


Тези 5 необичайни признака показват, че сте творческа личност
Снимка: Thinkstock/Guliver

8984

Може би си мислите, че е съвсем очевидно кои хора са творчески настроени и мислят извън границите. Има обаче и някои скрити признаци, които сочат, че една личност е именно такава.

От PsyBlog посочват кои са "уликите", че творец по душа:

1. Саркастични сте.

Има връзка между сарказма и творческото мислене и тя е двустранна, отбелязва изследване. Учени са открили, че сарказмът повишава креативността, а не е просто неин страничен продукт. Практикуван с хора, които познавате добре, той не да вреди на взаимоотношенията, както често се смята, а по-скоро обогатява общуването.

2. Лесно се разсейвате.

Високата креативност върви ръка за ръка с лесното нарушение на вниманието, установява друго изследване. Учените откриват, че за творческите натури е трудно да изолират странични шумове – движението по улицата, капещи чешми, разговори. Креативните хора имат по-пропускливи сетивни филтри, които има позволяват да интегрират идеи, върху които не са непременно съсредоточени.

3. Не обръщате внимание на крайните срокове.

Игнорирането на крайните срокове и избягването на аналитичното мислене са два фактора, свързани, свързани с „Аха!“-моментите, установява изследване.

„Съзнателното, аналитично мислене понякога може да бъде прибързано или невнимателно, което води до грешки при решаването на даден проблем. За разлика от него, интуитивният проблясък е несъзнателен и автоматичен – и не може да бъде прибързан", обяснява един от авторите, проф. Джон Куниос.

Когато процесът протича по своя собствен път и завърши, когато му дойде времето, точките се свързват несъзнателно и решението изскача готово в съзнанието.

Това означава, че когато има нужда от наистина творчески пробив, често е най-добре да чакате проблясъка, отколкото да се задоволите с идея, дошла по пътя на аналитичното мислене.“

4. Невротични сте.

Високото равнище на креативност върви ръка за ръка с невротизма, установява изследване. Това е защото областите на мозъка, свързани с творческото мислене са свързани също така с прекомерното премисляне и тревогите.

5. Общувате с хора, които имат различни от вашите мнения.

Новите технологии и идеи днес са продукт на колективни мисловни усилия, а не на индивидуални гении, твърди съвременно проучване. То сочи, че иновациите днес са предимно резултат от сблъсък на идеи и малки подобрения. Три фактора влияят върху този процес: 1) По-големи и по-свързани общества, в които идеите могат да се сместват, 2) Лесно предаване на знание между хората, така че върху него да може да се гради, 3) Търпимост към отклонения: да опитваш нови неща е трудно и шансът за неуспех е голям. Трябва да се осигури възможност за грешки.

Още от Любопитни вести


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички