Тереза Мей: Много разочароващ резултат на евроизборите


Тереза Мей: Много разочароващ резултат на евроизборите
Снимка: Getty Images

3082

Британският премиер Тереза Мей изрази съжаление за "много разочароващия" резултат от изборите за Европейски парламент, в които водените от нея консерватори бяха смазани от партията "Brexit на антиевропейския популист Найджъл Фараж.

"Много разочароваща нощ за консерваторите", коментира Мей. "Това показва значението на намирането на сделка за Brexit и аз искрено се надявам тези резултати да фокусират умовете в парламента."

Изборите в неделя бяха проведени на фона на политическия хаос във Великобритания, в който миналата седмица премиерът Тереза Мей обяви оставката си, след като не успя да изведе страната от Съюза, припомня БГНЕС.

Фараж регистрира партията си едва през февруари, но при почти пълното преброяване се оказва, че той печели 28 от 73 места с почти 32% от гласовете.

Голяма част от тази подкрепа беше за сметка на консервативната партия на Мей, която се срина до едва 9 процента от гласовете в очевидно най-лошото си представяне от 1832 година насам.

Но основната опозиционна Лейбъристка партия, която търпи обвинения за спорната си позиция относно Brexit, също търпи поражение с едва около 14 процента подкрепа.

Фараж, водещият участник в референдума през 2016 г. за напускане на ЕС, заяви, че неговата партия трябва да има право на глас във всички нови преговори за развода с Брюксел.

Той предупреди, че евентуален неуспех страната да напусне ЕС на 31 октомври - последният краен срок за Brexit – ще доведе до още по-смазваща победа на парламентарни избори за неговата партия.

Либералдемократите, които искат нов референдум с цел да обърнат процеса на Brexit, са на второ място с около 20% от гласовете и 15 евродепутати, докато проевропейските Зелени получават 12%.

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички