Тепърва ще се решава колко да е минималното количество месо в колбасите

Тепърва ще се решава колко да е минималното количество месо в колбасите
Източник: Getty Images / Guliver

Конкретни проценти няма да коментираме, защото предстои още работа. Това заяви д-р Димитър Димитров, експерт от Министерството на земеделието и храните (МЗХ), който коментира новата проектонаредба, която се готви - за минимално количество определен продукт в определена храна, за да може тази храна въобще да се продава на пазара.

Тепърва работната група, която ще създаде нормативите и точните числа, започва работа, уточни Димитров. Според него няма общ регламент в ЕС по въпроса, но има редица европейски държави, които имат задължителни стандарти. Във Великобритания например във свинската наденица трябвало да има поне 30% свинско месо, в телешката – поне 32%. Не пречело обаче да има и други продукти, освен месо. В Словения стандартът сочел 25% дивечово месо при продукт, в който се твърди, че има дивеч.

Нека оставим на преценката на експертите – така Димитров отговори на въпрос на Нова телевизия защо би се въвело едно число като минимален изискуем процент, а не друго.

Никъде не говорихме за проценти, когато се създаваше проектонаредбата, заяви председателят на Асоциацията на месопреработвателите Атанас Орджанов. И изрази опасения, че при задължителни стандарти щяло да дойдат продукти от чужбина, с по-нисък процент и това щяло да унищожи българския бранш.

По думите на Димитър Димитров обаче идеята с готвените от земеделското министерство промени да се знаело, че като се купува даден продукт – например колбас, да се знае, че има минимално определен процент месо. Сега такива няма – имаме доброволни стандарти, уточни експертът. И видя като "свобода на пазара" факта, че стандарт "Стара планина" не накара повече производители да се приближат до него.

Във всички колбаси си има месо – според спецификацията и техническата документация на съответната фирма. Абсурдно е да няма месо. Така Орджанов отговори на въпрос какво има в колбасите, ако не са по стандарт "Стара планина" (бел.ред. – съгласно него трябва да има поне 85% месо в колбасите).

Лед, вода, соя, соеви протеини – това са част от продуктите, които се влагат в колбасите, освен месо, по думите на Орджанов. Той увери обаче, че всички влагани продукти били безопасни. Орджанов обаче не можа да даде статистика кои производители имат в продуктите си най-нисък процент месо. Няма колбас на българския пазар с 2% месо, уверено каза въпреки това председателят на Асоциацията на месопреработвателите. И беше категоричен – за нас е важен контролът, независимо какви законови изисквания има.

Млечни продукти

Според Димитров и в момента за млечните продукти нещата били по-напред. В момента е казано кои продукти могат да се наричат "сирене", "извара" и т.н. – продукти, в които има само мляко, както и какъв процент сурово и сухо мляко има, припомни експертът. Освен това, съвсем скоро имитиращите млечни продукти щели да са на отделен щанд и задължително опаковани – работата по наредбата, определяща това, била почти финализирана.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.