Теменужка Петкова даде рецепта на бизнеса как да си намери по-евтин ток


Теменужка Петкова даде рецепта на бизнеса как да си намери по-евтин ток
Снимка: БГНЕС

5030

Платформата за търговия „Ден напред” не е платформа, на която индустрията трябва да купува изцяло тока. Може би трябва да се купува ток на база двустранни договори, които са дългосрочни, а „Ден напред” да е само за извънредни случаи. Това заяви енергийният министър Теменужка Петкова по темата с цената на индустриалния ток. Според нея няма как един сериозен, голям бизнес, да купува своя ток от „Ден напред”.

Попитана директно дали Христо Ковачки узурпира тока и играе ролята на спекулант както и защо токът за бизнеса у нас е най-скъп, Петкова отвърна, че за днес (5 юли) за „Ден напред” е с най-ниската цена в Европа, но на 3 юли е била най-висока. Министърът каза и, че всеки, който има подозрение за манипулация, може да подаде сигнал до КЕВР. На конкретен въпрос на Нова телевизия какъв играч е Ковачки на българския енергиен пазар, Петкова отговори, че може да коментира само държавната енергетика и уточни, че 60% от електроенергията на борсата е държавна. Министърът добави, че трябва да се направи анализ на промените в цената на борсата, за да се види защо се случва така.

Същевременно прокуристът на "М+С хидравлик" Владимир Спасов се оплака, че държавата не си поема ролята да осигури стабилност. Конкретно за сегашните високи цени Спасов каза и, че имало липса на разрешение за внос на ток. Само че енергийният министър посочи, че има капацитет за внос на ток – само 22% от капацитета за внос от Румъния се ползвал. Петкова и напомни как било взето решение още през 2015 година да се подпомага българският бизнес, чрез намаление на 80% от зелената компонента („задължение към обществото”) на тока. Първоначално в този списък, обаче, влязоха само 28 фирми.

През тази седмица стана ясно, че се готви държавна инициатива 190 български фирми да получат компенсации – до 25% от приходите от продажба на вредни емисии, като това да стане от 2020 година и да продължи до 2030 година. Това ще стане с промени в Закона за ограничаване на изменението на климата. Такива помощи има в Европа още от 2012 година.

Що се отнася до директора на НЕК Петър Илиев и исканията от бизнеса за оставката му, Петкова призова противоречията да бъдат изгладени и да има баланс.

АЕЦ "Козлодуй" и ЧЕЗ

На въпрос дали аварийното спиране на шести блок на ядрената ни централа всъщност не е толкова безобидно, Петкова обясни, че ставало въпрос за късо съединение. Попитана и дали такъв проблем не съкращава живота на блока, енергийният министър призова да не се спекулира с тази тема и да не се говори за „напукване на таблетки” (бел. ред. – таблетките с ядрено гориво). Петкова обяви как продължителността на живота на „Козлодуй” беше увеличена с 30 години, само че не уточни, че това беше направено само за пети блок на централата.

Що се отнася до сделката за българския бизнес на ЧЕЗ, Петкова прехвърли към Чехия – всичко ставало по чешкото законодателство. Тя обяви за спекулация твърденията, че зад интереса на „Еврохолд” към ЧЕЗ стои Цветан Цветанов и добави, че българските регулатори ще направят анализ и ще решат дали сделката е допустима.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички