Тарикатите с къщите за гости може да се измъкнат безнаказано


Тарикатите с къщите за гости може да се измъкнат безнаказано
Снимка: tourism-hotels-bulgaria.com

4880

Петчленен състав на Върховния административен съд окончателно обяви за нищожна Методиката за определяне на санкциите след плащане по проекти по Програмата за развитие на селските райони за периода 2007 – 2013 година, утвърдена от Изпълнителния директор на ДФ "Земеделие" (ДФЗ). Това гласи съобщение на пресцентъра на Върховния административен съд.

На практика това официално означава, че сагата с къщите за гости ще бъде платена от данъкоплатеца. Причината - отмяната на методиката значи, че ще бъде дадена възможност всички установени нарушители да си поискат парите от държавата в срок от една година след отмяната на методиката. Дори нарушителите, чиито глоби са потвърдени окончателно от съда, ще получат възможност за преразглеждане на делата си поради настъпилите нови обстоятелства. И това е така, защото глобите за къщите за гости, както и по другите мерки от ПРСР, продължават да се налагат по тази методика, която вече беше обявена за нищожна и на първа инстанция във ВАС.

Методиката е най-важният документ, съдържащ всички насоки за налагане на санкции по селската програма за периода. От тази програма Държавен фонд "Земеделие" (ДФЗ) е одобрил плащания за строителството на 746 къщи за гости за 202 млн. лева.

В периода март 2011 – август 2013 година изпълнителен директор на ДФЗ е Румен Порожанов, който подаде оставка точно заради скандала с къщите за гости и колко точно от тях са действително такива, а не луксозни вили на "заслужили". Не е напълно ясно дали Порожанов е бил директор на ДФЗ, когато е приета методиката, защото той не води ДФЗ през цялата 2013 година. Между другото, от 27 ноември 2014 година до февруари 2017 година той също беше начело на фонда. Последните корекции по файловете на методиката, качени на сайта на държавния фонд, са от януари 2017 г., когато Порожанов все още е негов шеф. Месец след това той подаде оставка - заради общественото недоверие към ДФЗ.

Припомняме, че черешката на тортата по отношение на къщите за гости беше оставката на зам.-икономическия министър Александър Манолев, а Върховната касационна прокуратура го проверява - дали е измамил с проект за къща за гости.

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички