Създават първия в България виртуален мобилен оператор


Създават първия в България виртуален мобилен оператор
Снимка: V+O Communication

8945

Петима доставчици на интернет и телевизия в България обединяват усилия за създаването на първия у нас виртуален мобилен оператор, стана ясно на пресконференция в столицата. Нет 1, Нетера, СКАТ, Телекабел и Телесим са създали консорциума „Мобилни алтернативни комуникации“ именно с тази цел.

Виртуалният мобилен оператор (MNVO) представлява компания, която предлага мобилни услуги, без да разполага с цялата инфраструктура на традиционен телеком. България е сред малкото държави в Европа, в които все още такова нещо не е създадено. В Германия например има над 120. Съседните балкански страни също са ни изпреварили – в Румъния има два, в Македония един и т.н. Виртуални оператори действат и в почти цяла Африка, в Иран, Афганистан.

„В България над 300 доставчици предлагат интернет и телевизия, а в същото време телекомите са само три. Страната ни е на челните места по съотношение цена/качество на интернета и е парадоксално, че в мобилния сегмент конкуренцията не е по-голяма. Има място за нови играчи“, заяви Петър Ризов, управител на Нет 1.

За да съществува виртуалния мобилен оператор у нас, той ще трябва да използва радиомрежите на някой от телекомите. В момента от обединението водят преговори и с трите оператора, обсъдили са идеята и в Комисията за регулиране на съобщенията и смятат, че тя ще се осъществи в най-скоро време.

"Икономиката на споделянето е интелигентният иновативен начин на правене на бизнес, при който се пестят ресурси, постига се по-бързо развитие в полза на потребителите с по-малко разходи за бизнеса. В основата на успешното развитие на телекомуникациите, не само в национален, но и в световен план, е практика споделянето на телекомуникационна инфраструктура и мрежи. Това ние правим от много време. Например, независимо, че работим на конкурентен пазар, предоставяме свързаности и оптични влакна на трите големи мобилни оператора, на практика навсякъде, където поискат“, каза Ангел Василев, изпълнителен директор на „Телекабел“.

По думите му чрез виртуалния мобилен оператор България може да се нареди сред държавите с най-бърз мобилен интернет в света.

Според управителя на Нетера Невен Дилков създаването на MNVO у нас ще донесе полза на всички участници на пазара. „За мобилните оператори ще доведе до ефективно използване на капацитета на мрежите им. За крайния потребител – иновативни и гъвкави услуги, за държавата – възможност за устойчиво развитие на икономиката. Затова искрено вярваме, че започналите разговори с мобилните оператори ще приключат успешно.“, заяви той.

На въпрос дали виртуалният телеком ще предлага по-ниски цени от останалите, представителите на обединението отговориха, че засега не е вероятно. Те допълниха, че услугата ще е насочена към техните лоялни клиенти, но не е ограничена само до тях. Петте доставчика обслужват общо 45 града и 200 села в 15 области на страната.

„Всяка от петте компании е спечелила доверието на клиентите си в региона, в който оперира. Добавянето на мобилна услуга към настоящите ни пакети ще повиши още повече нашата конкурентоспособност“, каза Петьо Георгиев, собственик и управител на СКАТ.

Техническият директор на Телесим Милен Минев допълни, че обединяването на петте компании не означава сливане.

„Ние сме идейно обединение на 5 компании, които споделят обща цел за коопериране на експертиза, ресурси и целеви пазари. Всяка от компаниите ще продължи да функционира като отделно юридическо лице. Ние сме партньори, които споделят еднакви интереси, а именно стремеж към по-бързо развитие на пазара и увеличаване на клиентската удовлетвореност“, заяви още той.

Представителите на обединението не разкриха подробности за конкретни услуги, които предвиждат да предоставят, като заявиха, че ще дадат повече информация след приключването на преговорите с телекомите.

Още от Технологии


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83543
  • GBP
    1
    2.29006
  • JPY
    100
    1.19222
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички