Създадоха изкуствен интелект психопат

Създадоха изкуствен интелект психопат
Източник: iStock/Guliver

Норман е алгоритъм, програмиран да разбира изображения, но изглежда, че като своят съименник Норман Бейтс от филма на Хичкок „Психо”, той има различна гледна точка за живота.

Когато „нормален” алгоритъм е попитан какво вижда в едно абстрактно платно, обикновено той отговаря с нещо позитивно, като „ято птички седящи в клоните на дърво”. В същата тази абстрактна картина Норман вижда "мъж, който е ударен от ток".

А където „нормалният” алгоритъм вижда хора стоящи един до друг, Норман вижда мъж, скачащ от прозореца.

Алгоритъмът психопат е бил създаден от екип на Масачузетския институт за технологии, като част от експеримент, целящ да провери как изкуствен интелект, трениран с данни от „тъмните кътчета на интернет” ще вижда света, съобщават от BBC.

На софтуерът са били показани поредица от изображения на хора, умиращи в ужасни случаи, като това са били само част от нещата, на които е бил подложен Норман, казват потребители в Редит. След това Норман описва в текст какво вижда.

На изкуственият интелект са били показани и известните мастилени петна, използвани от психолозите, за да помогнат за определянето на състоянието на психиката на човек и в частност дали човек гледа на света положително или отрицателно.

Норман определено вижда нещата от тъмната им страна. Той вижда в картинките мъртви тела, кръв и разрушение.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.