Съюзът на ветеринарите: БАБХ постъпва по единствения възможен начин

Съюзът на ветеринарите: БАБХ постъпва по единствения възможен начин
Източник: Pixabay

Реакцията на БАБХ беше своевременна и единствено възможната на базата на това, което Международната организация по здравеопазване на животните предписва. Това каза д-р Михаил Бащавелов, председател на Съюза на ветеринарните лекари в България за реакцията на БАБХ по повод констатираните огнища на чума по дребните преживни животни в Бургаско и Ямболско и изтребването на цели стада. 

В отговор на въпрос има ли друг вариант за реакция, освен умъртвяване на животните той обясни: „Медиите разпространиха и друга възможност- за извършване на ваксинация. Но ваксинацията не се препоръчва, когато едно заболяване влиза за първи път в страната, защото не може да даде нужния ефект. Ваксинации в ЕС не могат да се правят, когато заболяването влиза за първи път, а ние като страна членка сме задължени да го спазваме“.

„Препоръчва се в страни като Турция, където заболяването го има от години“, допълни д-р Михаил Бащавелов пред "Фокус".

По повод коментари в медии, че в случая животните могат да се сложат под карантина, а не да се умъртвяват той посочи: „Световното ветеринарно законодателство в тази си функция е категорично в случаите, в които се откриват болни животни или такива, които са били в контакт с болни. В случая това заболяване може да протече по начин, по който клиниката му да е по-продължителна, затова освен предприетите действия, друга възможност не можем да имаме“.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.