Свинското месо може да поскъпне с 50% до края на годината

Свинското месо може да поскъпне с 50% до края на годината
Източник: Getty Images / Guliver

Kъм края на годината може да очакваме до 50% по-скъпо свинско, отколкото в началото на годината. Това означава около 7,50 лева на килограм. Такава прогноза направи Кирил Вътев от Асоциацията на месопреработвателите. Досега свинското е поскъпано с около 30-35% спрямо началото на годината.

Според Вътев, в момента има известен спад на търсенето на свинско, вероятно заради постоянната поредица от новини за африканската чума, макар че болестта не е опасна за хората. Вътев обаче не можа да кажа с колко точно е намаляло търсенето и на настоятелен въпрос на bTV в крайна сметка посочи числото от 5%.

По статистика, средно годишно човек в България консумира 34 килограма месо, като 20 килограма са свинско месо, а 11 – пилешко.

Ситуацията с африканската чума е безпрецедентна, подчерта проф. Христо Найденски, който е и ветеринарен лекар. Той предупреди, че се налагат много сериозни мерки. Професорът каза и, че ако някое животно преболедува и оцелее, то остава вирусоносител и може да зарази други животни. По думите му, България няколко години ще страда заради африканската чума.

Проф. Найденски разкри и, че е нямало данни за движението на чумата, които да помогнат на България да се подготви по-добре, въпреки че се е знаело, че африканската чума се превръща не просто в европейски, но и в световен проблем. Професорът предупреди, че заразата може да се разпространява чрез мухи и предупреди, че при най-лошия вариант свиневъдството ще трябва да се възстановява в продължение на години и то след като вирусът е в България, т.е. не е изчистен.

От днес, 5 август, служителите на БАБХ започват проверки в личните стопанства на хората в 20-километровата надзорна зона. Целта е да се установи дали стопаните са умъртвили доброволно домашните си прасета. В Пловдивска област първо ще се проверяват селата около Индустриалната зона на Раковски, Стряма и Белозем. Ако собствениците не са спазили предписанията, ветеринарните власти ще започнат принудителна евтаназия на животните. Очаква се да започне евтаназията на 8000 прасета от свинекомплекса в силистренското село Ветрен.

До момента у нас са установени 30 огнища на заразата при домашни животни и 27 при диви прасета. Африканската чума в трите свинекомплекса в Русенско e на път да заличи 20% от индустриално отглежданите прасета у нас.

Какви са настроенията сред стопаните, гледащи прасета домашно и сред индустриалните производители и ще се стигне ли до конфликт между тях - научете в Actualno.com.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.