Свидетел по делото "КТБ": Цветан Василев плати за нов главен прокурор

Свидетел по делото
Източник: БГНЕС

50 000 евро е платил банкерът Цветан Василев на френски гражданин, за да направи кампания за избор на определен кандидат за нов главен прокурор. Това твърди основният свидетел по делото "КТБ" Бисер Лазов, бивш счетоводител на банката, предаде в. "24 часа".

Случката е от 2012 година. Според показанията на Лазов, Василев взел парите в брой и двамата лично ги отнесли в Париж, с частния самолет на банкера. За да минат през контрола на летището, двамата пренесли по 25 000 евро всеки.

"В Париж ще имам срещи, защото искам да помогна на приятел", обяснил целта на пътуването банкерът.

По време на полета той говорил, че се подготвя сделка, с която да придобие мажоритарния дял от БТК. Прогнозната стойност на инвестицията била около 88 млн. евро, а парите щели да се осигурят от КТБ като кредити.

Във Франция Василев и Лазов се видели с адвокат Димитър Абаджиев, който сега е посланик в Арабския свят, както и с въпросния френски гражданин. На него били дадени парите, а в разговора "на няколко пъти беше споменато името на Бойко Найденов", твърди Лазов, като добавя, че Василев го заклел да пази тайна за срещата. Бойко Найденов обаче не бе издигнат като кандидат за главен прокурор през 2012 година.

"Свидетелят разказа как Цветан Василев в присъствието на политическо лице плаща 50 хил. евро на лобист, за да направи пиар кампания за един бивш кандидат или може би тогава е бил кандидат за главен прокурор в очите на някого", каза зам.-главният прокурор Иван Гешев извън съдебната зала.

Според него това обяснявало всичко, което се изсипало в следващите години върху главния прокурор Сотир Цацаров и прокуратурата. Гешев повтори и очакванията си сега кампанията за нов главен прокурор да е още по-кална, заради "олигархични интереси".

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.