Строителството си остава най-рисковият за здравето бранш в България


Строителството си остава най-рисковият за здравето бранш в България
Снимка: БГНЕС

2757

Работодателите в сектора на строителството продължават да пренебрегват някои основни правила в осигуряването на безопасност и здраве при работа, като най-честите нарушения са свързани с цялостната организация на тази дейност. Това е заключението на Главна инспекция по труда (ГИТ), придружено със статистика относно проверките по строителните обекти и установените нарушения през миналата година.

Според ГИТ не се съгласуват общи правила с всички работещи на една площадка работодатели или ако ги има, работещите не се информират за тях. Те също така не получават необходимата информация за рисковете за тяхното здраве, според направената оценка, и мерките, които се предприемат за тяхното минимизиране. Понякога изобщо липсва оценка на риска или тя е изготвена формално, без да са предвидени мерки за минимизиране на опасностите. Не се провеждат начални и периодични инструктажи.

Лични предпазни средства като цяло се осигуряват, но не се осъществява ефективен контрол за използването им. Не се обезопасяват достатъчно конструктивните отвори на обектите, както и скелетата, на които се работи. Голяма част от злополуките могат да бъдат предотвратени при обезопасяване на работните места и използване на лични предпазни средства, особено при работа на височина. Друго често нарушение е необезопасяването на временните ел. инсталации на строителните обекти и свързаните с тях кабели, което води до риск от поражение от електрически ток или спъване и падане. Като цяло строителството е един от малкото браншове, в които нарушенията, свързани с безопасността по труда, са значително повече от тези, свързани с трудовите правоотношения.

През 2016 година Инспекцията по труда е извършила 4662 проверки на строителни обекти през 2016 г., при които са констатирани 23 967 броя нарушения, като 14 416 броя от тях са в областта на ЗБУТ, а 9395 броя в областта на трудовите правоотношения. За отстраняване на констатираните нарушения са приложени 22 651 принудителни административни мерки. От тях 162 бр. (от общо 461 бр.) са актовете за спиране извършването на строително-монтажни работи на обекти или на различни участъци от тях, както и на необезопасени машини или съоръжения, които пряко застрашават живота и здравето на работещите.

Съставените актове за установяване на административни нарушения на работодатели в строителството са 1673 бр. От тях, за нарушения, свързани с безопасността и здравето при работа, са 770 броя, и 1299 бр. за нарушения, свързани с трудовите правоотношения. За създаване пречки на контролния орган са съставени 18 акта и за неизпълнение в срок на дадени задължителни предписания – 95 акта.

Установени са 474 случая на работещи без трудови договори. Констатирани са и редица нарушения по работното време, но много от строителните работници, които идват от различни райони на страната, предпочитат да работят повече дни без почивка, за да имат възможността по-късно да ползват по-дълга такава по родните си места. Във връзка с това при проверка те не желаят да съдействат на инспекторите, като напускат обекта или отказват да попълват декларацията, в която реално да отразят отработените от тях дни. Трябва да се има предвид, че преумората е един от рисковите фактори за допускане на тежки трудови злополуки в строителството.

Според оперативните данни на НОИ през 2016 г. в сектора са станали 197 злополуки на работното място, от които 17 с фатален изход. Прави впечатление, че вече преобладават тежките инциденти в резултат на падане от високо или след удар от тежки предмети, което е в резултат на тенденцията за раздвижване на жилищното строителство. До 2015 г. по-сериозен беше рискът от срутване на земни маси, тъй като големият обем строителни работи беше свързан с големите инфраструктурни обекти, контролът на които беше сред приоритетите на дейността на ИА ГИТ.

Още от Промишленост и търговия


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80827
  • GBP
    1
    2.28037
  • JPY
    100
    1.19608
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички