Странната геополитика зад растящите цени на петрола


Странната геополитика зад растящите цени на петрола
Снимка: iStock/Guliver

2352

Странен парадокс бележи наблюдавания в последно време скок в цените на петрола до около 60 долара за барел, което е най-високото им ниво за последните две години. Това пише изданието The Economist, цитирано от "Фокус".

От една страна, това донякъде отразява оптимистичните нагласи, че на срещата на ОПЕК на 30 ноември във Виена ще бъде удължено до края на следващата година споразумението със страните производителки на петрол, които не са членки на ОПЕК, като Русия, за ограничаване на добива. От друга страна, това донякъде е функция на опасенията, че напрежението в региона между Саудитска Арабия и съседките ѝ Иран и Катар, членки на ОПЕК, може да ескалира до там, че да бъдат нарушени доставките от най-богатия на петрол регион в света.

Именно заради тези обтегнати отношения чиновниците от Персийския залив са спрели да използват общ чат, действал дотогава като важен инструмент за координация. Така че правдоподобно ли е да се очаква, че хора, които не могат да комуникират един с друг чрез социална медия все пак ще успеят да се споразумеят за тежките съкращения в продукцията - ключови за поддържане на високи цени?

Краткият отговор е да. Досега ОПЕК успява да просъществува въпреки вътрешните разногласия и дори въоръжени конфликти, като инвазията на Ирак в Кувейт през 1990 г. Действително, една от причините за засилващата се увереност за продължаване на споразумението, чийто срок изтича следващия март, е фактът, че членките на ОПЕК продължават да го спазват. Това е забележително на фона на ескалиращото напрежение между саудитците сунити и техните шиитски съперници. Дори и в по-спокойни времена в миналото, участниците в договора започват да мамят, когато цените скочат.

Още от Пазари


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80827
  • GBP
    1
    2.28037
  • JPY
    100
    1.19608
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички