Страната може да спести 95 млн. евро на година от газификация на тецове


Страната може да спести 95 млн. евро на година от газификация на тецове
Снимка: iStock/Guliver

3972

Газификацията на част от тецовете ще спести на България милиони евро. Това сочи разпространеният наскоро доклад "Енергийният преход в България" на консултантите от "Баринга Партнърс". Според авторите на доклада преминаването към природен газ може да икономиса почти 95 млн. евро, като това ще стане чрез намаляване на парниковите емисии. В момента те трябва да се купуват от тецовете, за да покриват екоизискванията, а този разход влиза в цената на тока, пише в. "Сега".

В доклада се посочва и за кои мощности може да се приложи тази схема - частните ТЕЦ "Марица-изток 3", "Русе Изток" и "Девен". Те могат да кандидатстват за еврофинансиране през платформата "Въглищни региони в преход", се посочва още в доклада.

Документът излиза в момент, в който България и още осем европейски държави искат отсрочка за затварянето на въглищните си централи. Новите правила за по-чист въздух на ЕК трябва да започнат да се прилагат от 2021 г., като към 2030 г. се очаква централите поетапно да спрат да работят. Най-сериозно засегната от еконормите е държавната ТЕЦ "Марица-изток 2".

В доклада на "Баринга Партнърс" е записано, че замяната на въглищата с газ ще намали с 1.84 млн. тона годишно изхвърляните сега въглеродни газове, а годишните разходи за електроенергия ще паднат с близо 95 млн. евро. Общо за периода до 2050 г. спадът на парниковите газове ще е 46 млн. тона, а икономиите в сметките за ток, които неминуемо ще нарастват, ще са за общо 2.373 млрд. евро за 25-годишния период.

Преходът към газ няма да мине и без съкращения. Пряко засегнати от това ще бъдат около 14 000 работещи сега във въглищните мини. На правителството ни се препоръчва да се възползва от опита на Германия и Испания, където между 2011 и 2018 г. са затворени губещи мини, а електроцентрали са преустроени за работа с природен газ.

В анализа се посочва още, че подобна трансформация на български въглищни централи е напълно възможна и заради отворения шанс за предоговаряне на цената на газовите доставки от Русия след решението на ЕК, с което руският монополист е задължен да преразгледа политиката си спрямо осем източноевропейски държави, сред които и България.

Държавната "Булгаргаз" и "Газпром експорт" вече започнаха разговори по темата, но към момента развитие по въпроса за цените няма.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83027
  • GBP
    1
    2.27568
  • JPY
    100
    1.18127
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички