Стотици развалени храни в обекти по морето установиха проверки


Стотици развалени храни в обекти по морето установиха проверки
Снимка: Thinkstock/ Guliver

2459

За седмица инспекторите към отделите Контрол на храните към Българската агенция по безопасност на храните извършиха 2326 проверки, 580 от които по българското Черноморие.

Вследствие на инспекциите по морето са издадени 60 Предписания, съставени са 22 Акта за установяване на административно нарушение. Възбранени и насочени за унищожаване са близо 260 кг. месо, месни и млечни продукти, над 14 кг. готвени ястия с изтекъл срок на годност, над 25 кг. рибни продукти, 94 яйца и близо 77 кг. храни от неживотински произход. С преустановена дейност са 8 обекта на територията на град Варна. 7 от тях са за лошо хигиенно състояние и неправилно съхранение на храни и 1 обект е бил без регистрация по смисъла на Закона за храните.

В резултат на инспекциите в останалите области на страната са издадени 119 предписания и са съставени 31 акта. Възбранени и насочени за унищожаване са над 627 кг. месо, месни и млечни продукти, 11 кг. рибни продукти, 94 яйца и близо 69 кг. храни от неживотински произход.

Най-често констатираните несъответствия са свързани с пропуски в записите в Системите за управление на безопасността на храните, несъответствия по сграден фонд и оборудване или лошо хигиенно състояние в обектите. Констатирано е също и предлагане на храни с изтекъл срок на годност, неправилно съхранение на храни, пропуски в етикетирането и извършване на неразрешена според удостоверението за регистрация на обекта дейност или обект без регистрация, както и лични здравни книжки с изтекъл срок на валидност.

През изминалата седмица са извършени 50 проверки на кухненски блокове на детски ясли, детски градини и детски млечни кухни. Издадено е едно предписание, отчитат от БАБХ.

Още от Потребителски стоки и услуги


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83147
  • GBP
    1
    2.2841
  • JPY
    100
    1.18665
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички