Столичният общински съвет не оскъпи паркирането в София. Засега

Столичният общински съвет не оскъпи паркирането в София. Засега
Източник: БГНЕС

Столичният общински съвет (СОС) прие стратегически план за градската мобилност до 2035 година. Според обяснението, това всъщност е визия, която, ако бъде приета, тепърва ще се прави специализиран план за транспорта в София. Сегашният план беше наречен "концепция" от общинския съветник от ВМРО Карлос Контрера, като по думите му тази концепция не била обвързваща нито за сегашния СОС, нито за следващите му състави, пише Actualno.com.

Автори на концепцията са зам.-кметът по транспорта Дончо Барбалов, който пое портфолиото от отиващия на съд заради ремонта на ул. "Граф Игнатиев" Евгени Крусев, Екатерина Йорданова, председателят на транспортната комисия на СОС Зафир Зарков, Борислав Борисов, Борислав Бориславов, Прошко Прошков, лидерът на БСП-София Калоян Паргов, както и Симеон Славчев.

Стратегията накратко

Според плана до 2025 година трябва да се обособи нова, червена, зона за паркиране от бул. "Васил Левски" през бул. "Александър Дондуков" до бул. "Витоша", оттам през ул. "Алабин" и по ул. "Граф Игнатиев" - обратно до “В. Левски”. Там ще може да се спира само до 1 час, паркирането ще е най-скъпо, но не е ясно колко. Освен червената зона в плана е заложено и въвеждане на жълта - става дума за спирането около обществени сгради и болници. Там също ще се паркира до 1 час, когато жълтите места са в червена и синя зона, и до 2 часа - в зелената.

Предвижда се и поскъпване на синята зона - с 1 лев, т.е. за 1 час паркирането вече да струва 3 лева. Преди гласуването, председателят на бюджетната комисия към СОС и общински съветник от ГЕРБ Зафир Зарков обаче увери, че това било "стратегически документ" и още не се предвиждало поскъпване на паркирането. Но по време на дебата той предложи текстът да отпадне, което и се случи!

Според "страгическия документ" обаче се очертава по-скъп винетен стикер за паркиране за живеещите в зоните. Ще има ограничение до 2 стикера за имот, а в червената зона - само един. Друга идея е паяците да контролират паркирането и в неделя, когато зоните не работят.

Още подробности по темата прочетете ТУК.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.