Стокообменът ни с Русия се е увеличил с 40%


Стокообменът ни с Русия се е увеличил с 40%
Снимка: iStock/Guliver

1895

През 2017 г. двустранният стокообмен между България и Руската федерация се е увеличил с над 40%, надхвърляйки 4,2 млрд. щ. д. Това стана ясно по време на среща между заместник-министъра на икономиката Александър Манолев и Владимир Падалко, вицепрезидент на Търговско-промишлената палата на Руската федерация. На нея присъства и Георги Минчев, председател на УС на Българо-руската търговско-промишлена палата.

Владимир Падалко е на посещение в страната ни за участие в българо-руски бизнес форум на тема „Медицина и фармация“. „Това е тема със сериозен потенциал в нашето икономическо партньорство и се радвам, че е във фокуса на Търговско-промишлената палата на Русия“, посочи Александър Манолев, цитиран от пресцентъра на ведомството си. Той допълни, че медикаментите са водеща група стоки в българския износ за Русия през последните години и изрази надежда, че на днешния форум ще бъдат набелязани мерки за запазване на тази тенденция.

„Редица стоки от България са добре познати на руския пазар, както и респективно редица продукти от Русия са търсени и ценени от българските потребители. Със съвместни действия можем значително да увеличим търговския ни обмен“, каза още зам.-министър Манолев. По думите му именно бизнес форумите са се доказали като ефективно средство за установяване на нови и задълбочаване на съществуващи партньорства между бизнеса от двете държави.

Двамата се обединиха около мнението, че машиностроенето има сериозен потенциал и се договориха да работят за повече съвместни проекти в тази област. Друг отрасъл, който бе дискутиран бе производството на строителни материали. „Българските компании в този сектор натрупаха сериозен опит, внедриха се и редица иновации в производствения процес и би било полезно, ако намерим начин те да представят своята продукция на руския пазар“, акцентира зам.-министър Манолев. Български стоки с потенциал за експорт за руския пазар са още парфюмерия и козметика, вина, и др.

Двамата се договориха да се работи за задълбочаване на сътрудничеството на регионално ниво и за създаване на повече директни контакти между малките и средни предприятия от двете държави. Основен акцент на срещата бе фактът, че след срещите на най-високо ниво между Русия и България, се наблюдава и активизиране на разговорите между бизнеса от двете държави.

Руската търговско-промишлена палата има 180 отделения в Руската Федерация (в различни региони на страната), 54 000 компании членска маса, като предлагат над 500 вида услуги на бизнеса.

Още от Промишленост и търговия


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички