Станишев няма да е председател на Европейския парламент

Станишев няма да е председател на Европейския парламент
Източник: БГНЕС

Четирима са кандидатите за председатели на Европейския парламент (ЕП), след като в полунощ българско време изтече срокът за подаване на кандидатури. Сред тях обаче ги няма лидерите на двете най-големи партии в ЕП - Сергей Станишев и Манфред Вебер.

Отсъствието на двамата е изненадващо, след като на Европейския съвет беше постигнато принципно съгласие за подкрепа от страна на лидерите на страните-членки на вариант, в който Европейската народна партия (ЕНП) и Партията на европейските социалисти (ПЕС) си поделят председателските мандати в парламента - за всяка партия по 2,5 години, пише Actualno.com.

Припомняме, че Станишев първоначално изобщо не влезе в листата на БСП за евроизборите, след като председателят на БСП Корнелия Нинова не пожела да го включи. Впоследствие листата беше пренаредена на Национален съвет и той зае петото място, а на самия евровот се качи до второ място, защото взе малко над 30 000 преференции.

Днес, 3 юли, в 10:00 часа започва изборът на председател на ЕП. Кандидати са - лицето на "Зелените" Ска Келер, които още вчера обявиха, че не харесват договорката на Европейския съвет за четирите председателски поста в европейските институции (ЕК, Европейски съвет, върховен представител по външната политика и ЕЦБ), евроскептичният Ян Захрадил, крайнолявата Сира Рего, която взе мандат за ЕП като представител на "Подемос" и Давид-Мария Сасоли от ПЕС.

В новия Европейски парламент вече са оформени 7 политически семейства. Най-много депутати има ЕНП - 182, а социалистите са със 154. Либералите, вече с новото име "Обнови Европа", имат 108 депутати, а "Зелените" са със 74. Зелената партия обаче няма нито един премиер в Европа и няма думата в Европейския съвет. А председател на ЕП става този, който събере обикновено мнозинство плюс 1 глас, като има три тура от тайни гласувания, за да се събере това мнозинство. Ако не се случи, двамата кандидати с най-много гласове отиват на четвърти, финален тур, където печели този, който събере повече гласове.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.