Spotify се оплака на ЕК от Apple

Spotify се оплака на ЕК от Apple
Източник: iStock/Guliver

Шведският музикален стрийминг гигант Spotify заяви в сряда, че е подал официална жалба до Европейската комисия срещу американския си съперник Apple Music.

Анализаторите казват, че въпреки това няма гаранция, че европейският орган наистина ще разследва случая или дори дали бързо ще реши какво да прави, пише AFP.

„В последните години Apple въведе нови правила в App Store, които целенасочено ограничават избора и потискат иновациите за сметка на потребителското изживяване, като играят едновременно като рефер и състезател, така те поставят умишлено другите разработчици на приложения в неудобно положение”, пише Даниел Ек, изпълнителен директор на Spotify.

Ек казва, че Spotify са се опитвали да решат проблемът директно с компанията и сега искат от Комисията да „предприеме необходимите действия, за да гарантира честната конкуренция.”

От шведската компания казват, че музикалната стрийминг платформата на Apple e „портал към интернет” за над милиард хора и е конкурент на услуги като Spotify.

„На теория това е добре. Но в случая на Apple те продължават да дават на себе си нечестно предимство всеки път”, казва Ек.

Apple изисква от другите дигитални услуги да плащат 30% такса на поръчките, които се правят през системата на Apple, което Spotify отказва да направи, за да не увеличи цената на премиум услугата си доста над тази на Apple Music.

„Ако ние решим да не използваме системата за плащане на Apple, отказвайки да платим таксата, те ни налагат серия от технически ограничения, които ограничават приложението ни”, казва Ек. „Например те ограничават комуникацията ни с клиентите ни, намалявайки нашия обхват извън приложението”, допълни основателят на Spotify.

Ние не искаме специално отношение, но „ние искаме да сме обект на същите правила и забрани като Apple Music”, каза още той.

Жалбата е предизвикана от „натрупването на увеличаващи се ограничения, които вярваме, че са крайни”, заяви Хорацио Гутиерес, член на общия съвет на Spotify.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.