Спекула при горивата има само на отделни бензиностанции, твърдят специалисти


Спекула при горивата има само на отделни бензиностанции, твърдят специалисти
Снимка: БГНЕС

2479

Това е нормална пазарна логика. Ако има някаква спекула, то това е в отделни бензиностанции, а не навсякъде. Това стана ясно от думите на енергийния експерт Христо Казанджиев в ефира на БНТ по темата с ръста в цените на горивата.

По-важно е дали основните играчи на пазара злоупотребяват с тази своя позиция. Когато се изчислява цената на петрола, трябва да се изчислява средната цена. Лично аз считам, че тази цена от 70-75 долара за барел ще се запази, поясни Казанджиев. Като погледнете в резюме, семейният бюджет се изравнява - нещо се вдига, нещо пада. България има цели вериги, на които систематично се продават нискокачествени горива и държавата и контролните органи не предприемат нищо, вместо да затварят такива бензиностанции категорично, отбеляза експертът.

Съгласен съм, че това е световна тенденция за повишаването на цената на горивата, коментира и Красимир Георгиев, председател на Асоциацията за квалификация на автомобилистите в България.

Ние сме една от малките страни в Европа, в който при теб идва един служител на бензиностанцията и ти зарежда колата. Има механизми да падне разходът. Можем да говорим още и по отношение на административния персонал по бензиностанциите и т.н., поясни експертът. Според него в България скоро няма да има ефективен контрол, защото има безброй контролни институции, които си прехвърлят топката.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички