Социалното министерство планира да привлича на работа "неактивни и незаинтересовани"


Социалното министерство планира да привлича на работа "неактивни и незаинтересовани"
Снимка: БГНЕС

4044

Нова стратегия за заетостта подготвя Министерството на труда и социалната политика. В нея ще бъдат заложени мерки за адаптиране на пазара на труда в зависимост от демографската ситуация в страната и повишаване качеството на уменията на хората в работоспособна възраст. Това обяви министърът на труда и социалната политика Бисер Петков в Сливен, предаде БГНЕС.

Петков е в града, за да се срещне с ръководителите на две от големите предприятия и да се запознае с вижданията на големите работодатели за развитието на пазара на труда и проблемите, с които се сблъскват при наемане на работници. По думите на министъра в следващите няколко години все по-осезаемо ще се забелязва дефицит на работещи със средно образование, за сметка на излишъка от хора с основно и висше образование.

Нашето разбиране при тази ситуация е, че усилията на държавата трябва да бъдат насочени към мобилизиране на съществуващия пазар на труда, т.е. активиране на неактивни, незаинтересовани лица, които да се включат в активната работна сила като същевременно фокусът на политиката занапред няма да бъде върху субсидираната заетост, защото има достатъчно заетост в реалния сектор, а по-скоро ще бъде насочена изцяло към качеството на работната сила чрез инвестиране в обучение в придобиване на нови квалификации, на нови умения и компетентности. Амбицията ни за следващите години и чрез значителния ресурс, който очакваме по оперативна програма развитие на човешките ресурси за следващия програмен период, е да инвестираме в дигитални умения, добави Петков.

Още от Труд и социална политика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80827
  • GBP
    1
    2.28037
  • JPY
    100
    1.19608
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички