Смяна на караула в "Газпром"


Смяна на караула в "Газпром"
Снимка: БГНЕС

3107

В кратко съобщение преди ден газовият гигант "Газпром" съобщи за промени в своята административна структура. Анализ на руския "Коммерсанть" разкрива какво стои зад информацията за закриване и сливане на отделите в компанията.

Според изданието в газовия гигант тече смяна на поколенията. В ръководството вече няма нито един чиновник, който да е започнал работа с настоящия ръководител Алексей Милер (в периода 2001 - 2003 година). Оформят се и два центъра на властта - Олег Аскютин и Виталий Маркелов.

Интересна е фигурата на Аскютин. Той поема управлението на инвестиционната програма на компанията, чиято стойност през тази година надхвърля 1 трилион рубли. Преди тази сфера беше изцяло в правомощията на Миллер.

Виталий Маркелов пък ще се занимава с дейностите около проучването и добива на газ и вътрешния пазар.

Още една промяна в структурата на "Газпром" е от съществено значение за България. През феврурари стана ясно, че заместникът на Миллер Александър Медведев напуска поста си, а сега неговите дейности са делегирани на ръководителя на "Газпром Експорт" Елена Бурмисторова. Тя директно ще води преговорите за доставка на природен газ в чужбина, включително и нелеките разговори за транзита през Украйна.

Своя пост напуска и Андрей Круглов, който ръководеше финансите на "Газпром" и заема длъжност в Министерството на финансите на Русия. Кой ще го замести обаче така и не става ясно.

Какво говорят смените за бъдещето на Алексей Милер? Според "Коммерсанть" засега - нищо. В ръководството не влизат нови лица, а се дава повече власт на вече утвърдили се имена в компанията. Това от една страна говори за приемственост, но и за запазване на позициите на Миллер. Вероятно неговият наследник все още не е избран, заключава руското издание.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички