Скоро видните политици може да подлежат на строги финансови проверки по закон


Скоро видните политици може да подлежат на строги финансови проверки по закон
Снимка: БГНЕС

2954

И най-важните политици ще бъдат проверявани по отношение на произхода на средства, използвани при най-различни сделки, ако парламентът приеме новия проект на Закон за мерките срещу изпирането на пари, внесен от правителството миналата седмица. Законопроектът е факт заради ново еврозаконодателство. Сегашният ни закон съдържа препратки към остарели директиви на Брюксел от 2005 и 2006 г., които вече са отменени, пише в. "Сега".

Актуалната евродиректива по темата от 2015 г. определя "видните политически личности" като "физически лица, на които са или са били поверени важни политически функции". Определението в българския проектозакон е малко по-широко - "лица, които изпълняват или на които са били поверени важни обществени функции". Става дума за държавни глави, премиери, министри, зам.-министри, депутати; членове на управителните органи на политически партии; членове на върховни и конституционни съдилища и други съдебни органи, чиито решения не подлежат на обжалване; членове на сметни палати или на съвети на централни банки; посланици и дипломатически представители; висши офицери; членове на ръководствата на държавни предприятия и търговски дружества, собственост на държавата; шефове в международни организации; кметовете и техните заместници и председателите на общински съвети. В действащия закон всички тези длъжности не бяха изброени.

Основната новост, която директивата носи, е включването в списъка на членовете на партийни ръководства. А българските законотворци са добавили по свое усмотрение представителите на местната власт.

Всички посочени лица ще подлежат задължително на т.нар. разширена комплексна проверка на парите им, ако влязат в делови взаимоотношения с банки, застрахователи, инвестиционни посредници, пенсионноосигурителни дружества и др. Тук става въпрос не само за български политици, но и такива от други страни-членки, трети държави и от международни организации, както и свързани с тях юридически лица. Мерките, които трябва да бъдат предприемани по разширената комплексна проверка, ще бъдат изброени в правилника за прилагане на бъдещия закон. Ревизията няма да е задължителна, ако клиентът е останал без важната си длъжност повече от една година.

Институциите, органите и лицата, които са задължени по закона срещу прането на пари, ще трябва да разработят "ефективни вътрешни системи", с които да разпознават хората, заемащи важни длъжности - предвидената по закона проверка, специални писмени декларации или информация, получена чрез ползването на външни или вътрешни бази данни. Влизането в делови взаимоотношения с тях ще става само с одобрението на висш служител.

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83233
  • GBP
    1
    2.2729
  • JPY
    100
    1.1837
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички