Синдикати готвят жалба срещу България заради колективните договори на държавни служители


Синдикати готвят жалба срещу България заради колективните договори на държавни служители
Снимка: БГНЕС

3336

България е в златната среда що се отнася до нарушаването на правата на работниците, ако гледаме в глобален мащаб. От ЕС равностойни като отношение на българското са спрямо Испания, Великобритания, Полша и Унгария. Това заяви председателят на КНСБ Пламен Димитров, презентирайки специален доклад на Международната организация по труда (МОТ).

По думите му, България се класира в трета от общо шест групи. Извън вече изброените пет държави от ЕС, сред които сме и ние, няма друга държава от ЕС в същата или по-ниска група, предаде Actualno.com.

Димитров обяви и, че се работи върху колективна жалба срещу България пред Съвета на Европа – заради нарушение на правото за колективно договаряне на държавните служители. Преди края на лятото жалбата ще бъде внесена пред Съвета на Европа, уточни той, визирайки, че КНСБ и КТ Подкрепа работят с европейските си партньори.

Права и нарушения

Що се отнася до правата на работниците КНСБ вече прави отделен доклад. Според вицепрезидента на КНСБ Чавдар Христов има "маса нарушения" на правото на синдикално сдружаване и то на база "закон". Конкретни примери – Законът за МВР, за държавния служител, за съдебната власт. Изрично беше наблегнато именно на работещите в сектор "Сигурност", които не могат ефективно да защитят социалните и осигурителни си права, защото не могат да членуват в национално представени синдикални организации, което КНСБ счита за нарушение на Конституцията и международни договори.

Отделно има увеличение на нарушенията в България що се отнася до заплащането и правото на почивка. Много често не се заплаща извънреден труд при сумирано изчисляване на работното време. 28 млн. лева са неизплатените трудови възнаграждения през 2017 година, докато през 2016 година не са платени заплати на стойност 21 млн. лева.

В сектор "Енергетика" КНСБ отчита отказ на работодателите да сключват колективни трудови договори, като бяха дадени пример с ТЕЦ "Бобов дол", Брикел, както и няколко Топлофикации, сред които тези в Сливен и Плевен. Категорично нарушение е да не се започват преговори за колективен договор, заяви секретарят на КНСБ Николай Недев.

Беше даден и фрапиращ пример – за трудов договор между работещ в колцентър член на КНСБ, който не е бил освободен от работа, макар да е искал, като му е казвано, че ако си тръгне, ще трябва да плати определена неустойка. Синдикатите считат това за нарушение на закона.

Друг пример, според КНСБ - фирма "Авист" ЕООД, която се занимава с производство на електроразпределителни и контролни апарати, уволнила своя служителка ден след като тя казала, че е бременна.

Пламен Димитров изрично подчерта, че в колективните договори има по-добри придобивки, но вече не може хора, които не са членове на синдикална структура, безплатно да се възползват от извоюваните придобивки от колективен договор – трябва да се плати такса. Това е потвърдено и от Върховния административен съд (ВАС).

Още от Труд и социална политика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички