Синдиците на КТБ подновяват обезпечения по заеми, които са били заличени


Синдиците на КТБ подновяват обезпечения по заеми, които са били заличени
Снимка: БГНЕС

3527

Синдиците на КТБ вече са започнали да подновяват обезпечения по заеми, които са били заличени от квесторите след поставянето на банката под специален надзор. Справка в отчета им за април показва, че в службите по вписванията са внесени 4 молби за обявяване за нищожни на отписани ипотеки.

От фалиралата банка отговориха на въпрос на в. "Сега", че по част от подадените молби заличените ипотеки са подновени, а по други все още се чака решение на съдията по вписванията.

Мярката стана възможна след последните промени в Закона за банковата несъстоятелност от март т.г. Те позволяват също така да се развалят прихващания и сделки, сключвани след 20 юни 2014 г. - датата, когато КТБ бе поставена под специален надзор. Промените бяха предложени от депутатите от ДПС Йордан Цонев и Делян Пеевски, който е и бивш бизнес партньор на собственика на фалиралата КТБ Цветан Василев. Четири години сред рухването на банката те се обявиха за спиране на "вторичното й разграбване". Един от мотивите, с които законът бе одобрен, бе, че синдиците очакват да върнат 1.4 млрд. лв. в масата на несъстоятелността. Към момента те са успели да съберат и разпределят на кредиторите около 600 млн. лв. Само за изплащане на гарантираните влогове в КТБ Фондът за гарантиране на влоговете плати 3.6 милиарда лева.

Промените в Закона за банковата несъстоятелност бяха приети с мощната подкрепа на ГЕРБ въпреки критиките на водещи юристи и ветото на президента заради обратното действие на разпоредбите. Според експертите това е в разрез с правовата държава и има опасност да създаде хаос в правната система, от което ще пострадат и добросъвестни лица. Зад възможността за разваляне на сделки, сключвани след 20 юни 2014 г., мнозина съзират и други интереси за "спасяването" на разграбеното от КТБ - овладяване на атрактивни дружества като "Дунарит" и "Петрол".

В момента работим по множество молби за подновяване на обезпечения, заличени в периода от поставянето на банката под специален надзор до датата на откриване на процедурата по осребряване на имуществото на банката, отговориха синдиците на запитване на вестника какви действия вече са предприети след влизане в сила на законовите промени. Те имат 6-месечен срок да поискат подновяване на обезпеченията, заличени по време на квестурата.

Веднага след влизане в сила на промените юристите на КТБн (в несъстоятелност) са направили анализ на новите норми и са дали препоръки за конкретни действия. Прецизирани са всички сделки, извършени от трети лица, които може да бъдат атакувани в съда, твърдят в отговора си от КТБн. Това са прехвърлени вземания на банката, срещу които не е постъпило имущество - парично или актив, съразмерно на прехвърленото вземане. В момента се събирали доказателства и предстои да се предявят искове пред съда такива сделки да бъдат обявени за недействителни. От КТБн обаче не дадоха по-конкретна информация.

Преглеждали се и сделките по прехвърляне на акции или дялове от търговски дружества, извършени от длъжници на банката след 20 юни 2014 г. Следваща стъпка е предявяването на искове за разваляне и на тези сделки.

Предвид обема, правната сложност и обусловеността на подновяването на обезпеченията от Службите по вписванията, Търговския регистър и Централния регистър на особените залози, липсата на релевантна съдебна практика и необходимостта от компетентна и задълбочена работа, действията се извършват поетапно с разполагаемите в банката ресурси и в интерес на всички кредитори с приети вземания, очакващи да бъдат удовлетворени чрез изпълнение на частични сметки за разпределение, обясниха синдиците на КТБ.

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички