Симптомите при натравяне с гъби

Симптомите при натравяне с гъби
Източник: Pixabay

Сезонът за бране на гъби започва. По този повод е добре да се припомнят признаците за отравяне при консумация на отровните видове.

Симптомите при отравяне с фалоидни гъби се проявяват най-често до 12 часа след консумация. Това каза доц. д-р Петко Маринов, токсиколог от Клиниката по интензивно лечение на остри отравяния и токсикоалергии към МБАЛ – Варна.

Той посочи, че симптомите, независимо от вида на отровната гъба, са едни и същи. Обикновено започват с прояви от страна на стомашно-чревния тракт – гадене, повръщане, болки в корема, а понякога и диария.

„Разликата по отношение на симптоматиката е не във вида на симптомите, а във времето на тяхната поява. За по-безопасните гъби е характерно, че тези прояви започват обикновено твърде скоро след консумацията на гъби. Пациенти, които консумират отровни гъби, които не са животозастрашаващи, получават първите симптоми около 30 минути до 2 часа след консумация. Докато при отравяне с фалоидни гъби, които са най-опасни за живота на консумиралите ги, симптомите се появяват по-късно – между 6 - 8 часа до 48 часа след консумация, най-често до 10 - 12 часа", допълни доц. д-р Маринов, цитиран от "Фокус".

"Тук имаме една отдалечена от консумацията изява на отправянето, първите симптоми се появяват твърде късно, което обяснява защо лечението започва късно. Обикновено тези хора постъпват в болнично заведение към края на първото денонощие след консумацията на отровни гъби. Една значителна част от тези хора си мислят, че познават гъбите и тези симптоми се дължат на друго, а не на консумацията на гъби. На тях им трябва време да осъзнаят, че е им е необходима медицинска помощ“, заяви той.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.