Сигнал и до прокуратурата дали Пеевски може да се кандидатира за евроизборите


Сигнал и до прокуратурата дали Пеевски може да се кандидатира за евроизборите
Снимка: БГНЕС

2783

Макар Върховният административен съд (ВАС) да не видя нередност в това, че ЦИК реално проверява само по адресна регистрация т.е. не фактически дали Делян Пеевски е живял в последните 6 месеца в ЕС, за да може да се кандидатира за евродепутат, гражданско движение "Боец" се обърна с въпрос по темата и към Върховната касационна прокуратура (ВАП). Това съобщи Actualno.com.

Адвокат Николай Хаджигенов, който защитаваше позицията на "Боец" пред ЦИК и ВАС, е поискал справка от граничните власти, митниците, летище София, НСО и външното министерство на ОАЕ за пътуванията на депутата от ДПС, но това не е направено, защото според ВАС "... регистрирането на кандидатските листи по същността си е охранително производство, при което кандидатите трябва да отговарят формално на изискванията на ИК, а проверката на Главна дирекция "ГРАО" е относно съответствието на декларираните обстоятелства с изискванията да имат постоянен адрес в Република България и да са живели най-малко през последните 6 месеца в Република България или в друга държава-членка на Европейския съюз".

"Боец" обаче сезира и ВАП, като се аргументира на сайта си така – през последната половин година Пеевски не е присъствал на нито едно пленарно заседание на Народното събрание, освен това от самото движение са го търсили на „обществено известния му адрес“ в хотел „Берлин“, но той не живее там. От централата на ДПС също не са могли да дадат отговор къде живее Пеевски.

Затова гражданското движение се съмнява, че "Делян Славчев Пеевски живее извън територията на България и Европейския съюз, като е декларирал неистински данни в своята Декларация пред ЦИК, което е престъпление от общ характер. Постоянните му полети до Дубай и дългите престои там предполагат, че Пеевски има издадена виза за постоянно пребиваване в ОАЕ. Съгласно днешното законодателство, ако последният има такава виза, която му е необходима за пребиваване с подобен срок, последният се явява данъчно задължен субект, което означава че има отседнал статут извън територията на Европейския съюз".

От "Боец" добавят, че ще изпратят сигнали и писма за ситуацията с Пеевски до ЕК, Европейския парламент, АЛДЕ – в това европейско политическо семейство членува ДПС, Европейската народна партия (ЕНП) и Партията на европейските социалисти (ПЕС).

Същевременно от "Боец" се оплакват, че срещу всички членове на Управителния съвет на дружеството (Георги Георгиев, Георги Карамфилов и Венелин Иванов) е започната проверка по анонимен сигнал. Проверяват се финансите на Георгиев, Карамфилов и Иванов, както и финансовото състояние на "Боец", твърдят от движението.

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички